Ridderserie Floris bestaat halve eeuw en dat wordt gevierd op kasteel Hernen

HERNEN - In kasteel Hernen in het gelijknamige Wijchense dorp wordt deze zaterdag uitgebreid stilgestaan bij het 50-jarig jubileum van de legendarische ridderserie Floris.

Floris debuteerde op 5 oktober 1969 op de Nederlandse televisie. In Kasteel Hernen, waar de eerste aflevering werd opgenomen, is daarom van alles te doen. Zo kunnen bezoekers zien waar welke scènes gefilmd zijn.

Tekst loopt verder onder de video:

Ook komen enkele gastacteurs, zoals Jack Horn (de Nar) en Carola Gijsbers van Wijk (Isabella) langs. Jaap Kooimans, auteur van het boek Floris, het complete verhaal achter de succesvolle televisieserie, geeft twee lezingen.

Na enkele weken keken al 3 miljoen kijkers

Floris was meteen een groot succes. Na enkele weken keken al meer dan 3 miljoen mensen naar de avonturen van Floris van Rosemondt (een rol van Rutger Hauer) en zijn rechterhand fakir Sindala (Jos Bergman).

De serie, die 12 afleveringen telde en grotendeels werd opgenomen bij kasteel Doornenburg, betekende de grote doorbraak van de afgelopen zomer overleden Hauer.

Nog altijd populair

Nog altijd is Floris populair, zo bleek in juli nog toen er een uitzending vanwege het overlijden van Hauer werd herhaald op NPO 1. Hoewel ruim 609.000 ervoor thuisbleven, was dat niet genoeg reden om de complete serie weer uit te zenden.

Omroep Gelderland deed dat toen wel, net als twee jaar geleden. Alle afleveringen zijn bij ons ook online terug te vinden via Uitzending Gemist.

Zie ook: Vlaggen half stok bij Kasteel Doornenburg na overlijden Rutger Hauer

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Wijchen Hernen Nieuws
Deel dit artikel: