Nieuws

Houdbaarheid vergroot kans op dodelijke bacterie: 'Vroeger ging je elke dag naar de slager'

De kans dat vlees besmet raakt met de dodelijke listeriabacterie neemt toe als het in de koelkast blijft liggen. De wens om levensmiddelen langer te kunnen bewaren, is volgens levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer een 'zorgwekkende trend'. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De kans dat vlees besmet raakt met de dodelijke listeriabacterie neemt toe als het in de koelkast blijft liggen. De wens om levensmiddelen langer te kunnen bewaren, is volgens levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer een 'zorgwekkende trend'.
De consument koopt vaak voor een week in, wil minder conserveringsmiddelen in zijn voedsel en vraagt om lange houdbaarheid. 'Vroeger ging je elke dag naar de slager', vertelt Velzeboer. De listeriabacterie kan volgens hem 'lekker doorgroeien' in de koelkast: hoe langer vlees wordt bewaard, hoe groter de kans op besmetting. 'Vooral zwakkeren, ouderen en zwangere vrouwen kunnen daar erg veel last van hebben. Er kunnen zelfs doden vallen.'
Listeriabesmettingen zorgden in de afgelopen twee jaar voor drie slachtoffers en één miskraam, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 'De bacterie sluit haarvaten af', legt de voedseldeskundige uit. 'Gebeurt dat bij je nieren, achter je ogen of bij de placenta, dan zorgt dat voor problemen.'

'Vleeskeuring blijft steekproef'

Volgens Velzeboer is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bijzonder waakzaam voor de bacterie. 'Het vlees wordt goed gekeurd, maar het blijven steekproeven. De consument denkt vaak dat elk plakje vlees door de handen van de controleur gaat. Maar dat is niet zo.'

Moeilijke bacterie om vanaf te komen

Bedrijven die met een 'listeriacrisis' te maken hebben, moeten volgens de voedselexpert een dik dossier samenstellen om aan te tonen dat het probleem is opgelost. 'Als je vlees eenmaal besmet is, dan is het ontzettend moeilijk om vanaf te komen.'

Geen rauw vlees

Tot slot raadt de deskundige oudere en zwangere mensen aan om voorlopig van rauw vlees af te blijven. En dé oplossing volgens hem? 'Het enige dat echt helpt is 'thermische desinfectie': stomen met temperaturen boven de honderd graden.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!