Nieuws

Met liefde en doorzettingsvermogen bedreigde soorten helpen

Groot groeien terwijl je heel klein moet beginnen. Dat is voor veel flora en fauna een bijna uitzichtloos dilemma.
MILLINGEN AAN DE RIJN - Groot groeien terwijl je heel klein moet beginnen. Dat is voor veel flora en fauna een bijna uitzichtloos dilemma.
Of je nou een piepklein kikkervisjes bent of een rups, een beukennootje of een varenspoor… je wilt volwassen worden. Maar voor je het weet ben je opgegeten, besmet met een schimmel, weggewaaid of kapot vervuild. Als je genoeg familieleden hebt, is dat niet zo erg.
Wetenschappers, onderzoekers, vrijwilligers en hobbyisten die veel tijd en moeite stoppen in het helpen van met name bedreigde minderheden.
Harm Edens
De besanjelier werd getroffen door een schimmelinfectie waarbij voortplanting onmogelijk is
Maar als je maar met een paar over bent moeten we de alarmklok luiden. Maar wie doet dat ook daadwerkelijk? Ik vind het elke keer weer fascinerend dat er mensen zijn die zich richten op die minuscule medebewoners, die wij eigenlijk altijd over het hoofd zien. Wetenschappers, onderzoekers, vrijwilligers en hobbyisten die veel tijd en moeite stoppen in het helpen van met name bedreigde minderheden. Vaak om verschillende redenen, maar altijd met liefde en doorzettingsvermogen.
En het extra mooie is… als het lukt om die onbeduidende buren vooruit te helpen, is dat ook goed voor de grote natuur in z’n geheel. Die wordt robuuster en kan toekomstige klappen dan beter opvangen. En vaak zijn dat klappen die ons ook treffen. Dus nooit meer zeggen: is zoiets kleins dat allemaal waard. Het antwoord weet je nu. Ja!!
Harm Edens

Vanaf zaterdag 3 augustus is er elke week een aflevering te zien op TV Gelderland van BuitenGewoon, Harm zwerft door Gelderland. Presentator Harm Edens wandelt door Gelderland, met boswachters en gidsen en laat zich verrassen door alles wat ze tegenkomen. Hij schrijft wekelijks een column, voorafgaand aan de uitzending.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!