Nijmegen ziet vuurwerkverbod niet zitten

NIJMEGEN - Een algeheel vuurwerkverbod zit er ook dit jaar niet in voor Nijmegen. Tot die conclusie komt de gemeenteraad na een peiling onder Nijmegenaren. Die peiling wam er op verzoek van GroenLinks en de Partij voor de Dieren, beiden groot voorstander van een vuurwerkverbod.

door Karel de Jong

Volgens de peiling ervaart 84 procent van de Nijmegenaren de jaarwisseling als prettig of neutraal. Daarom wil de raad niet aan een verbod beginnen. Ook GroenLinks ziet in dat er te weinig steun is voor een verbod; slechts een nipte meerderheid van 51 procent van de ondervraagde Nijmegenaren zou daar voor zijn.

De meeste raadsleden zijn het er bovendien over eens dat een algeheel vuurwerkverbod landelijk geregeld zou moeten worden.

Vuurwerkvrije zones niet te handhaven

Het rapport doet wel aanbevelingen om oud en nieuw prettig te houden. Zo zijn vuurwerkvrije zones een optie, maar alleen als bewoners daarom vragen. Als de overheid een vuurwerkvrije zone opgelegt, roept dit vaak weerstand op, meldde het gemeentebestuur al eens. Bovendien roept zo'n zone volgens het college de verwachting op dat de gemeente handhaaft in de vuurwerkvrije zones. De gemeente kan die verwachting naar eigen zeggen niet waarmaken.

Daarnaast is voorlichting over vuurwerk drank- drugsgebruik belangrijk omdat vooral een combinatie van die twee vaak voor problemen zorgt. En de gemeente wil initiatieven van bewoners faciliteren. Als voorbeeld noemt burgemeester Hubert Bruls het feest in het Willemskwartier, dat afgelopen jaar zorgde voor een prettige sfeer.

'Meer aandacht voor elkaar'

Maar het belangrijkste punt is volgens de burgemeester dat mensen door het jaar heen meer aandacht voor elkaar hebben. 'Mensen kunnen tijdens de jaarwisseling veel meer van elkaar hebben en elkaar aanspreken op onacceptabel gedrag, als zij door het jaar heen meer aandacht voor elkaar hebben.'

Michelle van Doorn (Partij voor de Dieren) wil dat de gemeente wel vuurwerkvrije zones aanwijst rondom kinderboerderijen en andere plekken waar veel dieren zijn, zoals bij de dierenambulance. Liefst zou zij ook een centrale vuurwerkshow zien waarbij er een verbod geldt voor de rest van de stad, naar voorbeeld van Rotterdam. Maar burgemeester Bruls antwoordde dat zo'n show geen garantie is dat het nergens uit de hand loopt. En bovendien kost zo'n show volgens hem als snel 50.000 euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
De Belofte Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: