Nieuws

Fabriek voor duurzame stof uit afval opent in Zutphen

ZUTPHEN - In Zutphen opent deze woensdag een fabriek die Kaumera gaat produceren uit afvalwater. Deze grondstof is een duurzaam alternatief voor chemische grondstoffen en kan gebruikt worden als bijvoorbeeld coating voor zaden en mestkorrels of als lijm- en bindmiddel. Een wereldprimeur.
Voor de stof Kaumera werd voorheen de werknaam NEO-alginaat gebruikt. Het stofje komt uit restwater en heeft als bijzondere kenmerken dat het extreem goed water vasthoudt, maar ook afstoot. Daardoor kan het goed gebruikt worden voor de land- en tuinbouw, de papierindustrie en de bouwsector. 

Minder afval en een fikse energiebesparing

De nieuwe grondstof wordt gewonnen uit het restwater van de zuivelproductielocaties van FrieslandCampina in Lochem en Borculo en gaat via persleidingen naar de nieuwe fabriek in Zutphen.  
Tekst gaat verder onder de foto.
In Zutphen opent deze woensdag een fabriek die Kaumera gaat produceren uit afvalwater. Deze grondstof is een duurzaam alternatief voor chemische grondstoffen en kan gebruikt worden als bijvoorbeeld coating voor zaden en mestkorrels of als lijm- en bindmiddel. Een wereldprimeur. © Omroep Gelderland
De innovatie zorgt voor 20-35% minder slibafval, minder CO2-uitstoot en een energiebesparing van 30-80%.  Dit is belangrijk voor een duurzame, circulaire samenleving. Er wordt momenteel gebouwd aan een tweede kaumerafabriek in Epe. Het is de bedoeling dat deze in de loop van 2020 open gaat. 

Waterschap betaalt 13,6 miljoen euro

De lancering van de fabriek in Zutphen is het resultaat van intensieve samenwerking tussen TU Delft, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel en biotechnologiebedrijf ChainCraft.
Kaumera is onder meer mogelijk gemaakt door subsidies van de EU, het Rijk, de provincie en met medewerking van FrieslandCampina. Waterschap Rijn en IJssel heeft 13,6 miljoen euro in de nieuwe fabriek geïnvesteerd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!