Nieuws

Stukken Gelders natuur wisselen van eigenaar

Staatsbosbeheer heeft tientallen stukken natuurgebied verkocht en andere stukken van de provincie Gelderland overgenomen. Dat maakte de provincie maandag bekend. Staatsbosbeheer wil zo grotere aaneengesloten natuurgebieden krijgen. © Pixabay
UDDEL - Staatsbosbeheer heeft tientallen stukken natuurgebied verkocht en andere stukken van de provincie Gelderland overgenomen. Dat maakte de provincie maandag bekend. Staatsbosbeheer wil zo grotere aaneengesloten natuurgebieden krijgen.
In totaal bijna 400 hectare wisselt van eigenaar. Staatsbosbeheer verkocht 204 hectare grond aan nieuwe eigenaren en kocht vervolgens 165 hectare grond van de provincie. Die grond sluit beter aan op bestaand gebied van Staatsbosbeheer. In totaal hadden Staatsbosbeheer en Gelderland samen 600 hectare grond in de etalage gezet. Niet alle aangeboden kavels werden verkocht.

Goed voor natuur

Grote aaneengesloten natuurgebieden zouden goed zijn voor de natuur en efficiënter in beheer. Door het aanbieden van kleinere, losse gebieden hoopt de provincie de betrokkenheid van inwoners te vergroten. Deze zijn namelijk ook goed door particulieren te beheren.

Gebonden aan regels

De kopers zitten wel aan regels gebonden om de natuur in stand te houden. Daar zal de provincie op toezien. De verwachting is dat de formele overdracht van de gebieden in november zal zijn.

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren wilde ook Gelderse grond kopen, maar vist achter het net. Eerder begon de partij daarvoor een speciale woudfunding, waarvoor 4.500 mensen in totaal 185.000 euro opbrachten. De mensen krijgen allemaal hun geld terug, meldt de partij maandag. Met het initiatief wilde de Partij voor de Dieren actievoeren tegen versnippering van de natuur.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!