Nieuws

Minimaregeling zet het 'betalen per afvalzak' op het spel in Arnhem

Een ondergrondse container.
De invoering van diftar, het betalen per afvalzak, kan in Arnhem op losse schroeven komen te staan. De voorstanders van het veelbesproken systeem kunnen het in de gemeenteraad niet met elkaar eens worden over hoe het wordt ingevoerd. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De invoering van diftar, het betalen per afvalzak, kan in Arnhem op losse schroeven komen te staan. De voorstanders van het veelbesproken systeem kunnen het in de gemeenteraad niet met elkaar eens worden over hoe het wordt ingevoerd.
door Huibert Veth
Het loopt vast op de compensatieregeling voor mensen met een minimaal inkomen. PvdA en CDA kunnen elkaar op dit punt niet vinden.
In het voorstel van het college worden minima met een gemiddeld afvalverbruik volledig gecompenseerd voor de afvalstoffenheffing. Verbruiken zij meer, dan gaan ook zij 80 eurocent voor elke 30-literzak restafval betalen. Als zij minder verbruiken krijgen de minima geld terug, bijvoorbeeld via de GelrePas. Daar kunnen ze dan leuke dingen van doen.
Dat laatste gaat het CDA te ver. Zij komen met een voorstel waarbij minima wel tot een gemiddeld afvalverbruik kwijtschelding krijgen, maar geen geld terugkrijgen als ze daaronder blijven. Ook willen zij bekijken of het gemiddelde van 46 gratis afvalzakken per inwoner niet omlaag kan voor de minima. Als dat voorstel niet aangenomen wordt, zal het CDA de minimaregeling niet steunen, laat raadslid Klaartje van Dillen weten.

'Dan gaan wij diftar heroverwegen'

De PvdA wil mogelijk zelfs zijn volledige steun aan de invoering van diftar intrekken als het CDA-voorstel juist wel wordt aangenomen. PvdA-raadslid Vincent Bouma: 'Wij zijn altijd voorstander geweest van diftar. Maar één van de belangrijkste punten daarin, was voor ons het minimabeleid. Wij waren blij met collegevoorstel. Als het CDA-voorstel wordt aangenomen, gaan wij wellicht heroverwegen wat wij met diftar gaan doen.'
Als de PvdA zijn steun aan diftar intrekt, verliest de gemeenteraad waarschijnlijk zijn meerderheid voor dit systeem. De stemming over het CDA-voorstel eindigde vervolgens gelijk. Daarom zal er eind deze maand opnieuw over worden gestemd. Als het afwezige ChristenUnie-raadslid met haar partij meestemt, zal het voorstel het niet halen en steunt het CDA vervolgens de minimaregeling niet. Maar er zou heel goed iets in het stemgedrag kunnen veranderen.
De SP steunde deze week bijvoorbeeld de afgezwakte vorm van de minimaregeling niet. Maar de partij is wel groot tegenstander van diftar. Zij willen graag nascheiding invoeren, waarbij de afvalverwerker een veel groter deel van de afvalscheiding doet in plaats van de burger. Als de partij de volgende keer wel met het CDA-voorstel meestemt waardoor de PvdA zich tegen diftar keert, wordt dat idee weer kansrijker.

'Willen ons niet laten gijzelen'

Kortom, CDA en PvdA houden elkaar op dit punt momenteel in de houdgreep. Beide willen diftar invoeren, maar als ze elkaar niet weten te vinden op de minimaregeling kan het daarna alle kanten op. 'Dit deel van het project zien we echt anders', zegt Van Dillen. 'Het CDA wil zich niet zo laten gijzelen. Maar zoals altijd, zijn we bereid tot een gesprek.'
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!