Heumen overtreedt de wet, rechtszaak over sportcentrum ophanden

MALDEN - De gemeente Heumen overtreedt de wet doordat de exploitant van sportcentrum Malden niet alle kosten hoeft te betalen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vrijdag bekendgemaakt. De raad doet echter niets met die uitspraak, tot onvrede van andere sportondernemers in de regio. Die stappen nu naar de rechter.

door Karel de Jong

De zaak draait om sportcentrum Malden waar naast zwemmen en sporten ook commerciële activiteiten zoals fitness plaatsvinden. Exploitant Laco krijgt een bijdrage van de gemeente omdat zwemmen en zaalsporten niet aan de markt overgelaten kunnen worden. Maar andere sportondernemers in de regio vinden het oneerlijk dat er gemeenschapsgeld gaat naar een sportcentrum waar ook fitness zit. 

'Oneerlijke concurrentie'

De ACM heeft nu geoordeeld dat de huur die exploitant Laco moet betalen te laag is. 'Hierdoor is sprake van oneerlijke concurrentie met andere eigenaren en exploitanten van sportcomplexen', zo schrijft de ACM in zijn uitspraak.

Maar nog voordat de ACM die uitspraak heeft gepubliceerd heeft de gemeenteraad dus besloten dat sportcentrum Malden zo belangrijk is dat ze de Wet Markt en Overheid hierop niet van toepassing acht. Dat neemt niet weg dat de gemeente tot het moment van het nemen van het algemeen belang besluit, naar oordeel van de ACM, in overtreding was', aldus de ACM.

ACM buitenspel

Consequenties zal dat niet meer hebben omdat de gemeenteraad de ACM buiten spel heeft gezet. 'Onze rol is uitgespeeld', aldus Murco Mijnlieff van de ACM Wat de ACM verder vindt van die werkwijze is onduidelijk. Murco Mijnlieff: 'Het is niet aan ons om daar een oordeel over te vellen.'

'Wat is algemeen belang van fitness?'

De advocaat van de sportondernemers Thijs van der Meeren was er donderdagavond bij de gemeenteraad in Heumen wel duidelijk over. 'Wat is het algemeen belang van fitness als er op 800 meter van sportcentrum Malden al een sportschool zit die fitness aanbiedt? De markt kan dit prima zelf regelen.'

Rob Wijnhoven van Lierdal Sportcenter verbaast zich dat de raad het besluit zonder enig commentaar aannam. 'Het was eigenlijk een clowns vertoning dat de hele raad zwijgt.' En cynisch vervolgt hij: 'Als dit het bestuur is waar we in Nederland naar streven. Nou petje af, dan komen we er wel.

Volgens André de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeente is het heel gebruikelijk dat gemeenten zwembaden en sporthallen ondersteunen. 'Anders zou zwemmen voor ouderen al snel 25 euro per kaartje kosten.'

Rechtszaak

De andere ondernemers denken dat Laco goedkoop fitness kan aanbieden door de gemeentebijdrage. Dat is moeilijk na te gaan omdat in het rapport dat de gemeente heeft laten maken de meeste gegevens over de exploitatie van Laco zwart gemaakt zijn vanwege de vertrouwelijkheid.

Rob Wijnhoven ergert zich daaraan. 'De burgers van Heumen hebben er toch recht op om te weten hoeveel zij bijdragen voor het sportcentrum?' Maar ook donderdagavond hield de raad vast aan die vertrouwelijkheid.

Wijnhoven stapt naar de bestuursrechter. Of de andere ondernemers meedoen is nog niet bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
De Belofte Gemeente Heumen Malden Nieuws
Deel dit artikel: