Zevenaar moet 7,7 miljoen bezuinigen, ozb gaat omhoog

ZEVENAAR - Zevenaar moet de komende jaren fors bezuinigingen. Er is een tekort van 7,7 miljoen. Het college wil de bezuinigingen vanaf 2020 zoveel mogelijk stapsgewijs invoeren, maar zeker is dat iedereen in de gemeente het zal merken. Zo zal de onroerende zaakbelasting (ozb) voor inwoners 3 jaar lang stijgen met 5 procent per jaar.

door Lonneke Gerritsen

De tekorten in het sociaal domein zijn de belangrijkste aanleiding voor de bezuinigingen. Die zijn het gevolg van de decentralisatie van taken, zoals jeugdzorg door het Rijk. 

Minder subsidie

De verhoging van de ozb en andere belastingen, levert uiteindelijk zo'n 1,2 miljoen euro op. Ook zal de gemeente bezuinigen op de bijzondere bijstand, zoals de versobering van de Gelrepas en het kindpakket. Maar ook de vergoeding van huisinrichting wordt verlaagd en de maatschappelijke begeleiding van statushouders verminderd.

Daarnaast zullen veel instellingen en projecten minder of geen subsidie meer krijgen van de gemeente. Dit geldt voor een breed spectrum zoals sportinitiatieven zoals de Zevenaar Run en Herfstloop, maar ook onderwijsbegeleiding, de volksuniversiteit, culturele festivals, sociaal raadsliedenwerk en het knooppunt mantelzorg. Ook hier zullen de bezuinigingen gefaseerd doorgevoerd worden. 

Van 5 naar 4

Verder zal Zevenaar minder geld uitgeven aan het onderhoud van wegen en openbaar groen en zal de gemeente intern nog enkele bezuinigingen doorvoeren. Zo werd eerder deze week al bekend dat Zevenaar verder gaat met vier wethouders in plaats van met vijf. 

De gemeenteraad behandelt de bezuinigingsmaatregelen samen met de meerjarenbegroting 2020-2023 in de vergadering in november. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: