Giftige wal bij Arnhems woonwagenkamp wordt verwijderd

ARNHEM - De verontreinigde grondwal bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt verwijderd. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. Wat er gebeurt met de rest van de vervuilde grond onder de woningen en met de woonwagens zelf werd niet duidelijk. Daar heeft het college nog een half jaar voor nodig.

door Huibert Veth

Vorige maand bleek na onderzoek opnieuw dat de grond bij het woonwagenkamp sterk vervuild is. De kampbewoners wonen daar al jaren. 'Leven op een gifbelt, een goede titel voor een boek', zegt raadslid René Kraaijenbrink (Arnhem Centraal). 'Maar na 30 jaar is het boek nog niet uit.'

Verwijderen in plaats van verplaatsen

Wethouder Cathelijne Bouwkamp voerde deze week gesprekken met de bewoners. Daaruit bleek een sterke voorkeur voor het verwijderen van de giftige grondwal, in plaats van deze te verplaatsen. Dat gaat nu ook gebeuren.

Bekijk hier de reactie van kampbewoonster Maran Onderwaater en wethouder Cathelijne Bouwkamp (tekst gaat daaronder verder):

Ook de grond onder de woningen is vervuild. De bewoners zien het liefst dat deze ook gesaneerd wordt. Daarnaast willen ze graag uitbreiding van het aantal woonwagens. Deze toezeggingen kwamen er niet. Een voorstel van SP, Arnhem Centraal en de Arnhemse Ouderen Partij om dat te regelen werd verworpen.

De wethouder gaat deze mogelijkheden wel onderzoeken en komt uiterlijk eind maart met een voorstel. Deze tijd is volgens haar nodig om in overleg met de betrokken partijen alle consequenties in beeld te brengen.

'Redelijk tevreden gevoel'

'Eigenlijk kan ik daar niet mee leven', zegt bewoonster Maran Onderwaater. Toch gaat zij desondanks met een 'redelijk tevreden gevoel' naar huis.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: