Nieuws

RIVM: eikenprocessierups wordt ook in 2020 een probleem

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de eikenprocessierups het komende jaar een probleem blijft. Vijfhonderd deskundigen verzamelden zich woensdag in Ede om de bestrijding van de jeukrups te bespreken. © ANP (archief
EDE - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de eikenprocessierups het komende jaar een probleem blijft. Vijfhonderd deskundigen verzamelden zich woensdag in Ede om de bestrijding van de jeukrups te bespreken.
Uit een analyse van onderzoeksinstituut Nivel blijkt dat eind juni en begin juli duizenden mensen kampten met dermate hevige jeuk, bultjes en roodheid - veroorzaakt door de haartjes van de rups - dat ze naar de huisarts gingen.
Deskundigen kwamen woensdag in Ede samen om te bespreken welke bestrijdingsmethoden het effectiefst zijn tegen de rups. Er wordt nu een speciaal kennisplatform opgericht en er komt een leidraad voor de aanpak.
Het Kenniscentrum Eikenprocessierups zag dit jaar 45 procent minder eikenprocessievlinders dan in het recordjaar 2018. Toch is er genoeg reden om volgend jaar weer veel overlast te verwachten.

Gelderland hard getroffen

Gelderland is één van de provincies die afgelopen zomer het hardst werd getroffen. De bestrijding kost de gemeenten bakken met geld, bleek uit een eerdere rondgang van Omroep Gelderland. Door een tekort aan bestrijders moest worden bepaald welke plekken voorrang kregen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!