Nieuws

VIDEO | Vissen varen wel bij ruimte voor de rivier

Langs de grote rivieren zijn de laatste jaren volop maatregelen genomen om de rivier meer ruimte te geven via zogenaamde overloopgebieden. Onderzoek moet uitwijzen wat deze gebieden betekenen voor de visstand, maar dat ze een positief effect hebben is al duidelijk. © Omroep Gelderland
POEDEROIJEN - Langs de grote rivieren zijn de laatste jaren volop maatregelen genomen om de rivier meer ruimte te geven via zogenaamde overloopgebieden. Onderzoek moet uitwijzen wat deze gebieden betekenen voor de visstand, maar dat ze een positief effect hebben is al duidelijk.
door Laurens Tijink
De gecreëerde verloopgebieden moeten problemen tijdens hoog- en laagwater helpen voorkomen. Als het water in de rivier genoeg stijgt, lopen deze gebieden onder water. Als er een tijd weinig neerslag valt, vallen de plassen weer droog. 
Voor het derde jaar op rij zijn onderzoekers van RAVON bezig met een inventarisatie van de visstand in een aantal overloopgebieden langs de Waal. Deze keer gooien ze hun netten uit bij Slot Loevestein. Hier is drie jaar geleden een overloopgebied in gebruik genomen.
Bekijk hier de reportage (de tekst gaat eronder verder):
Overloopgebied is een kraamkamer voor vissen
Bij Slot Loevestein zijn veel waterminnende vogels zoals reigers en ganzen te vinden. Ook zeldzame plantensoorten doen het goed in het moerasgebied.

Modderbad

De onderzoekers verwachten dan ook veel vis aan te treffen in het net. Bij de eerste plas valt dat behoorlijk tegen. Het water heeft bij nadere inspectie veel weg van een modderbad, waardoor veel vissoorten hier niet kunnen overleven. Het visnet is op een handjevol jonge zeelten en een kleine modderkruiper na dan ook leeg.
50 meter verderop is de situatie totaal anders. Hier vissen de onderzoekers tientallen jonge vissen uit het water. Op de bodem groeien waterplaten die zorgen voor voldoende zuurstof. Ecoloog Margriet Schoor van Rijkswaterstaat noemt dit soort plekken een belangrijke kraamkamer voor de vissen in de grote rivieren. Jonge vissen kunnen hier dankzij het warme water voldoende voedsel vinden. Dankzij de vegetatie zijn er ook voldoende schuilplekken.

Droogvallen zorgt voor voedsel

Bij droogte vallen dit soort plassen droog en dan zullen de vissen het niet overleven. Dat is volgens Schoor geen probleem. De vissen dienen dan als voedsel voor vogels en andere dieren. Om ervoor te zorgen dat de plassen zo lang mogelijk water vasthouden, adviseert Rijkswaterstaat inmiddels om in een aantal ook een aantal diepere plekken te creëren. Hier kunnen vissen het in een periode van droogte langer volhouden.
Voor definitieve resultaten is het nog te vroeg, maar de onderzoekers concluderen al wel dat overloopgebieden een positief effect hebben op de visstand in de rivieren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!