Woonwagenbewoners niet blij met plannen Arnhemse gifbult

ARNHEM - Voor de sanering van de grondwal naast het woonwagenkamp in de Arnhemse wijk Presikhaaf heeft de gemeente twee scenario's. Die werden dinsdagavond aan de bewoners gepresenteerd. Maar die zijn er niet blij mee.

In een bijeenkomst van de bewoners met onder meer wethouder Cathelijne Bouwkamp kwamen de plannen op tafel. Bij plan 1 wordt de grondwal verwijderd, maar worden geen aanpassingen aan de standplaatsen gedaan. Er komen dan ook geen aanpassingen aan de afdeklaag onder de plaatsen. Kosten: minimaal 2 miljoen.

Bij plan 2 wordt de grondwal opgeschoven. Die wal krijgt dan een officiële functie als geluidswal. Dan is er ook ruimte voor aanpassen of uitbreiden van de standplaatsen en wordt ook de afdeklaag onder die plaatsen verbeterd. Bij dit plan komen de kosten op minimaal 3 miljoen.

Sinds 1987 ligt er vervuilde grond in een geluidswal naast het kamp. De gemeente zou de grond opruimen, maar in al die jaren is dat nooit gebeurd. Onlangs zijn er bodemmonsters genomen. Op meerdere plekken werd lood gevonden en dat vormt volgens de onderzoekers een onaanvaardbaar risico voor bewoners. De gemeente bestudeerde het onderzoek en kwam dinsdagavond met oplossingen.

Chantage

Bewoonster van het woonwagenkamp Maran Onderwaater: 'Dit lijkt op chantage. Als de vuile grond wordt verwijderd, wordt er niets aan onze standplaatsen gedaan. Als het wordt opgeschoven, wordt er wél iets aan gedaan.' Volgens Onderwaater zou plan 2 perfect zijn, als de grondwal niet zou worden opgeschoven, maar gewoon verwijderd.

Wethouder Bouwkamp geeft pas een reactie op de plannen na het debat daarover woensdagavond.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: