Nieuws

Herdenken met de Duitsers komt steeds vaker voor

Samen de oorlog herdenken met de Duitsers. Tientallen jaren moest men er niet aan denken. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor. We herdenken de oorlog en vieren de vrijheid steeds vaker met de oosterburen. © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Samen de oorlog herdenken met de Duitsers. Tientallen jaren moest men er niet aan denken. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor. We herdenken de oorlog en vieren de vrijheid steeds vaker met de oosterburen.
In Arnhem en Nijmegen was de Duitse ambassadeur aanwezig bij enkele herdenkingen. 'Het is iets van de laatste vijf à zes jaar', zegt Joost Rosendaal, historicus aan de Nijmeegse Radboud Universiteit.
Hij was te gast in het programma 75 jaar vrijheid. Hij benadrukt dat herdenken samen belangrijk is. 'De Duitsers van nu zijn niet de Duitsers van 75 jaar geleden.'
De tekst gaat verder onder de video.
Herdenken met de Duitsers komt steeds vaker voor - 75 jaar vrijheid
In de Achterhoek wordt al veel samengewerkt op het gebied van herdenken. Acht Achterhoekse en acht Duitse gemeenten werken dit jaar samen. 'Samen stilstaan bij 75 jaar vrede. Hoe vanzelfsprekend is de vrede?' zegt Esther Ruesen, die als directeur van het Stadsmuseum in Doetinchem betrokken is bij het project.
Zondag 29 maart start het gezamenlijke programma op de grens bij Dinxperlo.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!