Nieuws

Spandoek voor behoud Zwarte Piet in Apeldoorn

Een actiegroep heeft in de nacht van zondag op maandag een spandoek opgehangen bij het stadhuis in Apeldoorn. De actiegroep wil dat er dit jaar traditionele zwarte pieten te zien zijn tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn. © ANP
APELDOORN - Een actiegroep heeft in de nacht van zondag op maandag een spandoek opgehangen bij het stadhuis in Apeldoorn. De actiegroep wil dat er dit jaar traditionele zwarte pieten te zien zijn tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn.
Op het spandoek zijn twee zwarte pieten te zien samen met de leus 'Zwarte Piet is hier niet welkom'. De actiegroep, die zich de 'Zwarte Pieten Actiegroep' noemt, verwijst hiermee naar het feit dat er geen traditionele pieten te zien zijn tijdens de landelijke intocht dit jaar. Sinterklaas komt zaterdag 16 november in Apeldoorn aan.

Roetveegpiet

De NTR maakte eerder bekend dat alleen roetveegpieten Sinterklaas vergezellen dit jaar. De omroep introduceerde de roetveegpieten in 2014 en heeft het aantal Zwarte Pieten sindsdien steeds verder afgebouwd.
De groep voert actie door het hele land en omschrijft zichzelf op hun website als een groep 'burgers die de Nederlandse tradities hoog in het vaandel hebben staan'. Initiatiefnemer Hugo Kuijper was eerder betrokken bij de anti-islam protestbeweging Pegida.
Twee mensen van de actiegroep hingen het spandoek op bij het stadhuis op het Marktplein, meldt de actiegroep zelf. Daarna is het weggehaald. Wie het spandoek vanochtend heeft weggehaald, is niet bekend. Of veel mensen van de gemeente de actie gezien hebben, valt te betwijfelen. Het stadhuis aan het Marktplein is op dit moment niet in gebruik vanwege een verbouwing. 

Begrip

De gemeente zegt 'begrip te hebben' voor de verschillende standpunten van van burgers over de introductie van de roetveegpieten. 'Er zijn natuurlijk regels voor protesten, maar mensen zijn wel vrij om hun mening te uiten', zegt een woordvoerder.
De afgelopen jaren zijn er vaker protestacties rondom Zwarte Piet, van zowel voor- als tegenstanders. Zo waren er in Nijmegen van beide kanten protesten tijdens de aankomst van de Sint vorig jaar. 
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!