Cannabisplanten op Paleis 't Loo? Jazeker, maar niet om te roken

APELDOORN - 'Paleis het Loo heeft zeker 28 cannabisplanten staan. Minister Grapperhaus, mag ik dat ook?' Dat is de vraag bij een filmpje op Facebook dat momenteel massaal onder de aandacht is op Facebook. En inderdaad, op de video is te zien dat er flink wat cannabisplanten in de tuin van het paleis staan. Mag dat zomaar?

Het antwoord op deze vraag is simpel: ja! Het gaat namelijk om een cannabisplant die niet bedoeld is om te roken. En je kan er ook niet stoned van worden, vertelde tuinconservator Renske Ek aan Omroep Gelderland tijdens een rondleiding door de paleistuin eerder dit jaar. 

'De cannabis die we hebben staan is een variëteit die speciaal gekweekt wordt om touw van te maken, dus er zitten vrijwel geen actieve stoffen in. Dus in die zin heb je er weinig aan.' De koninklijke familie zal dus niet stoned worden van eigen gekweekte, Apeldoornse wiet.

Tekst gaat verder onder het filmpje:

Geneeskundige werking

Maar waarom staan die cannabisplanten er dan? Tuinconservator Ek: 'Elk jaar zit er een bepaald thema in de beplanting, en dit jaar was dat 'beter met planten'. Dus we geven extra aandacht aan planten met medische eigenschappen. Als je kijkt naar geneeskundige boeken uit de 17e eeuw, dan zie je dat in al die boeken de cannabis sativa staat. En daarom vonden we het mooi dit jaar cannabis te planten.'

Luister hier een deel van de rondleiding door de paleistuin terug: 

Een woordvoerder van het paleis laat desgevraagd weten dat voor deze specifieke cannabisplant geen vergunning nodig is, omdat het industriële vezelhennep oplevert. Wel is gemeld bij instanties dat er cannabisplanten in de paleistuin staan, om misverstanden te voorkomen. 

Zie ook: BuitenGewoon Radio in paleistuin Het Loo

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Apeldoorn Nieuws
Deel dit artikel: