Nieuws

Reuzenteek duikt op in Wageningen

Op een pony in Wageningen is een reuzenteek aangetroffen. Dat meldt NatureToday maandagmorgen. Er zijn inmiddels al verschillende reuzenteken, ook wel hyalommateek, gevonden in Nederland. Het insect is soms moeilijk te herkennen. © Caroline Clement (via RTV Drenthe
WAGENINGEN - Op een pony in Wageningen is een reuzenteek aangetroffen. Dat meldt NatureToday maandagmorgen. Er zijn inmiddels al verschillende reuzenteken, ook wel hyalommateek, gevonden in Nederland. Het insect is soms moeilijk te herkennen.
Een volgezogen volwassen Nederlandse teek kan namelijk ook fors zijn, zo is te lezen op de site van NatureToday. De reuzenteek is onder meer te herkennen aan het streepjespatroon op de poten en aan de grootte.
Beelden van de reuzenteek nadat deze uit de pony is verwijderd (tekst gaat verder onder de video):

Trekvogels

Jonge reuzenteken bereiken ons land door mee te liften op trekvogels. Eerder werd aangenomen dat het in Nederland te koud is voor de reuzenteek om volwassen te worden. Maar door de huidige warmte gebeurt dit dus wel.
Beluister hier een radioreportage over de reuzenteek:

Infectieziekten

De reuzenteek kan infectieziekten overdragen op mensen, waaronder het krim-congovirus. Dit is een ernstige ziekte die onder meer leidt tot leverschade. In dertig procent tot vijftig procent van de gevallen overlijdt de patiënt. In Nederland zijn hier nog geen gevallen van bekend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!