Britse minister is Polen altijd dankbaar voor hulp bij Driel

DRIEL - De Britse minister van Veteranenzaken Johnny Mercer is de Polen voor altijd dankbaar voor de hulp bij de oversteek bij Driel. Dat zei hij zondagmiddag bij de herdenking. Hij noemt het 'geweldig' om zoveel mensen te zien die nog samenkomen om dit mee te maken, om te gedenken.

Het was erg druk bij de herdenking; de politie en de gemeente riepen op om niet meer naar Driel te komen. Het is de laatste dag van de Market Garden-herdenkingen. Er was onder meer een oversteek over de Rijn en een dropping van parachutisten.

De 6e Airborne Brigade uit Polen stak deze zondag met ondersteuning van de 11e Luchtmobiele Brigade bij Driel de Rijn over. Dit gebeurde om de pogingen van de Polen, die in september 1944 de ingesloten Britse militairen probeerden te helpen, te herdenken.

Zwart randje en dankbaarheid

Mercer herhaalde ook meerdere malen het belang van de 'banden' tussen de Polen, Nederlanders en Amerikanen die hiermee herbevestigd worden. Maar het is natuurlijk ook terugkijken op een operatie met een zwart randje. Het liep niet zoals gepland, met vele doden tot gevolg.

Tekst loopt door onder de video: 

Om de Britten te redden, schoten de Polen te hulp. Mercer: 'De Polen die hielpen bij de reddingsactie redden a hell of a lot Britse parachutisten. En daar zullen we altijd enorm dankbaar voor zijn.'

'Heel blij'

De Stichting Airborne Herdenkingen zegt heel blij te zijn met de massale belangstelling voor de plechtigheden in onder meer Oosterbeek, Ede en Driel.

Tekst loopt door onder de foto: 

'Het is onvoorstelbaar druk, ik heb het in 25 jaar nog niet zo veel belangstelling gezien. Het is ongelooflijk dat het nog zo leeft', zegt voorzitter Roger Beets.

Fietsfiles

Vrijdag en zaterdag zorgden herdenkingen aan de Rijnkade in Arnhem en de Ginkelse Heide ook al voor een grote toeloop. De politie riep zaterdag op niet meer naar de heide te komen. Er ontstonden zelfs fietsfiles richting de droppings.

In totaal kwamen er zaterdag zo'n 100.000 mensen op de activiteiten af.

Zie ook: Bijna 100.000 bezoekers naar herdenking en dropping Ginkelse Heide

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Overbetuwe Politie Nieuws
Deel dit artikel: