Nijmegen blij verrast: Sunset March trekt 7.500 deelnemers

NIJMEGEN - In Nijmegen deden zaterdagavond ongeveer 7.500 belangstellenden mee aan de Sunset March over de Waal. Een wandeling voerde de deelnemers via de Oversteek richting Lent. Op precies die plek staken Amerikanen in september 1944 in canvas bootjes de rivier over om de Waalbrug te veroveren.

De actie van de 82nd Airborne Division had succes maar kostte wel 48 Amerikaanse soldaten het leven. Sinds de opening van de Oversteek in 2013 maken veteranen elke dag een erewandeling over de brug. Dat doen zij op het moment dat 48 paar lampen op de brug in marstempo aangaan. 

De tekst gaat verder onder de video

Namen en portretten

Tijdens de wandeling zaterdagavond werden de namen van de 48 slachtoffers geprojecteerd. Ook werden hun portretten naar het monument voor de Waaloversteek aan de noordzijde van de brug gebracht. "Zo maken zij toch nog de oversteek die ze nooit hebben voltooid", aldus burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Vanaf de rivier klonk een speciaal gecomponeerde opera.

Mooi gezicht

De gemeente is blij verrast door het flinke aantal deelnemers. 'Vrijdag stond de teller nog op 1.500 deelnemers, maar daarna meldden zich nog heel veel belangstellenden. Het was een heel mooi gezicht om iedereen over de brug te zien wandelen', zegt een gemeentewoordvoerder. Problemen hebben zich niet voorgedaan.


 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: