Nieuws

Arnhem over geweigerde veteranen Airborne-herdenking: 'Je moet roeien met de riemen die je hebt'

De herdenking op het Arnhemse Airborneplein
Vier Britse oorlogsveteranen uit Birmingham van de '1944 Alliance Normandy-Market Garden' zijn vrijdagavond weggestuurd bij de Airborne-herdenking in Arnhem. Er was geen plek meer voor ze in de vip-ruimte in de Berenkuil omdat ze geen toegangspas hadden. Volgens de gemeente was de maximale capaciteit in de speciale ruimte al bereikt. © ANP
ARNHEM - Vier Britse oorlogsveteranen uit Birmingham van de '1944 Alliance Normandy-Market Garden' zijn vrijdagavond weggestuurd bij de Airborne-herdenking in Arnhem. Er was geen plek meer voor ze in de vip-ruimte in de Berenkuil omdat ze geen toegangspas hadden. Volgens de gemeente was de maximale capaciteit in de speciale ruimte al bereikt.
'We komen al vanaf begin jaren tachtig en we hebben nog nooit een pas nodig gehad. Wij dachten dat onze medailles dienden als toegangsbewijs', vertelt de 95-jarige Britse Market Garden-veteraan Leslie Reeves. Hij raakte zwaargewond in Duitsland nadat hij de Rijn overstak. Hij was de enige overlevende van zijn tankeenheid.
Vandaag de dag heeft Reeves nog steeds een metalen plaat in zijn hoofd. 'Het is ronduit onterend dat ze ons wegstuurden. Zo'n speciale gelegenheid maak ik niet meer mee', besluit hij.

'Ons hart brak'

In hun rolstoel kwamen de veteranen vrijdagavond bij de speciale vip-ruimte voor veteranen, kransleggers en andere genodigden. Bij aankomst kregen de vier te horen dat ze niet verder mochten. 'Elk jaar kijken we uit naar de viering. We sparen het hele jaar om het geld voor de reis naar Nederland bij elkaar te sprokkelen', begint de 96-jarige Britse marineveteraan Simeon Mayou. 'Met veel verdriet zijn we omgekeerd en terug naar ons hotel gegaan. Er zaten wél mensen die tijdens de oorlog nog niet eens geboren waren, maar wij mochten niet naar binnen. Ons hart brak.'

Geen plek meer

Vrijdagavond vertelden twee andere veteranen een soortgelijk verhaal aan Omroep Gelderland. De gemeente Arnhem vindt het spijtig, maar legt uit dat het maximaal aantal plaatsen al gevuld was. 'Dit jaar was de herdenking natuurlijk groter dan anders. We hadden te maken met een beperkt aantal plekken in de Berenkuil (Airborneplein, red.), enkel voor genodigden', legt Carlo van der Borgt uit, woordvoerder van de gemeente Arnhem.
Volgens hem zijn alle Arnhem-veteranen uitgenodigd. Die staan op een speciale lijst. Overige veteranen die aankwamen zonder uitnodiging, konden gebruik maken van een extra staplaats naast de berenkuil. 'Die plek was goed gevuld', vertelt de woordvoerder. 

'We hebben niets gezien'

De veteranen geven aan dat ze naar die locatie zijn verwezen, maar dat ook die vol zat. 'We konden er écht niet meer bij. We hebben niets gezien', voegt Kees de Vries toe, woordvoerder namens de veteranenorganisatie.
'Dat kan', reageert Van der Borgt. 'En dat is erg jammer. Maar als je zoveel mensen hebt, wordt het lastig. Je moet dan roeien met de riemen die je hebt.' 
Bekijk hier het item over de geweigerde veteranen:
Arnhem over geweigerde veteranen Airborne-herdenking: 'Je moet roeien met de riemen die je hebt'