Nieuws

Tiel heeft controle op zorgaanbieders nog niet op orde

Er gaan in Nederland steeds meer geluiden op dat er op grote schaal gefraudeerd wordt met zorggelden door zorgaanbieders. Door onderzoeksplatform Follow the Money, Pointer en Reporter Radio blijkt dat er veel zorgaanbieders zijn die buiten proportionele winsten behalen. Daarnaast hebben zij blootgelegd dat er facturen worden ingediend bij gemeenten voor werkzaamheden die daadwerkelijk niet zijn uitgevoerd.
TIEL - Er gaan in Nederland steeds meer geluiden op dat er op grote schaal gefraudeerd wordt met zorggelden door zorgaanbieders. Door onderzoeksplatform Follow the Money, Pointer en Reporter Radio blijkt dat er veel zorgaanbieders zijn die buiten proportionele winsten behalen. Daarnaast hebben zij blootgelegd dat er facturen worden ingediend bij gemeenten voor werkzaamheden die daadwerkelijk niet zijn uitgevoerd.
Het CDA in Tiel heeft naar aanleiding van dit onderzoek vragen gesteld hoe Tiel de zorgaanbieders controleert. Van de ruim 170 zorgaanbieders die Tiel heeft, blijkt dat er steekproefsgewijs gemiddeld per jaar maar drie zorgaanbieders gecontroleerd worden. De gemeente is nu bezig met een plan om het toezichtsbeleid beter te laten functioneren en zodoende fraude eerder inzichtelijk te maken.
In Apeldoorn werd onlangs bekend dat die gemeente een rechtszaak begint tegen een aanbieder die onterecht miljoenen euro's zou hebben gedeclareerd. Tiel is al jarenlang in een juridische procedure verwikkeld met Joblanceer, een organisatie die ook gefraudeerd zou hebben met zorggelden.