Nieuws

Arnhem krijgt Joods herdenkingsmonument naast Eusebiuskerk

Het monument komt op de plek van de voormalige uitbouw van de Eusebiuskerk.
Een Joodse gebedsrol naast een koffer op een breed voetstuk: zo gaat een Arnhems monument ter herdenking van de deportatie van de Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog eruitzien. Het monument komt te staan op de voormalige Kippenmarkt. © Google Streetview
ARNHEM - Een Joodse gebedsrol naast een koffer op een breed voetstuk: zo gaat een Arnhems monument ter herdenking van de deportatie van de Joodse gemeenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog eruitzien. Het monument komt te staan op de voormalige Kippenmarkt.
De Arnhemmers leden zwaar onder de Tweede Wereldoorlog. Toch heeft de stad op dit moment nog geen specifiek herdenkingsmonument voor de Joodse bevolking. Grenzend aan de voormalig Kippenmarkt, tegenwoordig de Jonas Daniël Meijerplaats, stond ten tijde van de Tweede Wereldoorlog de Israëlitische godsdienstschool. In de directe omgeving leefden destijds veel Joodse Arnhemmers die na deportatie overleden in concentratiekampen.

Bagage van Arnhemse Joden

Het monument, dat op de plek van de voormalige uitbouw van de Eusebiuskerk komt, bestaat uit een Joodse gebedsrol, de Thora, en een koffer. Die laatste staat symbool voor de bagage die de Arnhemse Joden bij zich hadden toen ze gedeporteerd werden.
Op 17 november moet het monument onthuld worden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!