Winterswijk wil met 25 miljoen euro elke woning verduurzamen

WINTERSWIJK - Winterswijk wil voor 2030 alle woningen in de gemeente verduurzamen en heeft daarvoor een financiële buffer van maximaal 25 miljoen euro. Elke inwoner kan via die pot, het Winterswijks Energiefonds, een lening afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

De gemeente wil in 2030 energieneutraal zijn en reserveerde eerder al 12 miljoen euro voor de aanpak van woningen. Winterswijk wilde vaart maken met de duurzaamheidsplannen, maar het streefbedrag van 25 miljoen euro bleek niet ineens haalbaar. Met een lening wil de gemeente alsnog uitkomen op 25 miljoen euro, aldus wethouder Tineke Zomer.

Lening

Het gaat er volgens de wethouder om dat huiseigenaren terecht kunnen bij de gemeente voor een lening om hun huis te verduurzamen. Het uiteindelijke doel, elke woning in Winterswijk in 2030 energie-neutraal, is ambitieus.

‘Ik ga ervoor’, zegt Zomer. ‘Alle huiseigenaren moeten in staat zijn hun woning te verduurzamen en we denken 98,5 procent van de eigenaren tegemoet te komen. De rest, bijvoorbeeld mensen met een BKR-registratie, proberen we via maatwerk te helpen.’

Energieloket

De wethouder wil de inwoners zoveel mogelijk betrekken bij en informeren over de duurzaamheidsplannen. Zo wordt het zogeheten energieloket in het raadhuis aan het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein snel operationeel, volgens Zomer. ‘We willen de mensen begeleiden bij het verduurzamen van de woning. Ze moeten weten waar ze terecht kunnen en dat ze geholpen kunnen worden.’

Huurwoningen van bijvoorbeeld woningcorporatie De Woonplaats worden via een wijkgerichte aanpak energieneutraal gemaakt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Duurzaamheid Gemeente Winterswijk Nieuws
Deel dit artikel: