Nieuws

Subsidie om Gelderse varkenshouderijen te sluiten

Er komt een subsidieregeling waarmee varkenshouderijen in Zuid- en Oost-Nederland hun werkzaamheden kunnen beëindigen. Dit om geuroverlast tegen te gaan, zo valt te lezen in de miljoenennota. Ook de uitstoot van broeikasgassen wordt hiermee verminderd. 'Precies wat we hebben afgesproken', laat voorzitter Linda Janssen van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) weten. © PxHere
ARNHEM - Er komt een subsidieregeling waarmee varkenshouderijen in Zuid- en Oost-Nederland hun werkzaamheden kunnen beëindigen. Dit om geuroverlast tegen te gaan, zo valt te lezen in de miljoenennota. Ook de uitstoot van broeikasgassen wordt hiermee verminderd. 'Precies wat we hebben afgesproken', laat voorzitter Linda Janssen van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) weten.
door Huibert Veth
'We werken mee aan vrijwillige krimp van de sector', zegt Janssen. Die krimp is volgens haar geen doel op zich. 'Maar het kan een maatregel zijn om doelen te bereiken.' Er wordt hierbij volgens haar met name gekeken naar de bedrijven die overlast veroorzaken, bijvoorbeeld omdat ze dicht tegen woonkernen aanzitten.

'Geen gouden handdruk'

'De regeling is geen gouden handdruk', benadrukt Janssen. 'Maar geeft ondernemers die toch al twijfelden nu wel de mogelijkheid om te stoppen.'
Uitstoot wordt op dit moment vooral tegengegaan door 'luchtwassers', legt Janssen uit. 'Dan komt stikstof en ammoniak niet in de natuur terecht.' Maar er wordt volgens haar gewerkt aan methodes om deze uitstoot meer bij de bron aan te pakken.
Met het ministerie en andere partners heeft POV een actieplan opgesteld. Dit kunt u hier teruglezen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!