Financiële problemen bij gemeenten: provincie dreigt met ingrijpen

ARNHEM - De provincie Gelderland verwacht dat enkele gemeenten komend jaar onder preventief toezicht komen te staan vanwege tekorten. Het college kwam dinsdag met een brief over de financiële situatie. 'We maken ons zorgen, gemeenten hebben het moeilijk en moeten zware keuzes maken', zegt gedeputeerde Jan Markink. Om welke gemeenten het gaat is niet bekend.

door Gerwin Peelen

Volgens een berekening stevent meer dan de helft van de gemeenten af op een structureel tekort in het komende jaar en in de meerjarenbegroting. De provincie berekende ook dat in 2018 de Gelderse gemeenten een structureel tekort hadden van 50 miljoen euro. Een deel van die gemeenten wist wel geld over te houden door incidentele inkomsten. Bovendien laat een grafiek zien dat het eigen vermogen bij steeds meer gemeenten slinkt. 

Worstelen met bezuinigingen

Gemeenten zijn bezig om te kijken hoe ze de begroting toch nog sluitend krijgen. 'We zien dat gemeenten worstelen met bezuinigingen', aldus Markink. 'Ingrijpende maatregelen zijn daarbij soms niet te voorkomen.' Bij een aantal gemeenten verwacht de provincie dat het - ondanks inspanningen - niet lukt om een sluitende begroting te krijgen.

Oorzaken van de tekorten zijn de verlaging van het gemeentefonds, waardoor er minder geld vanuit Den Haag binnenkomt en oplopende kosten voor jeugdzorg. In december neemt de provincie alle begrotingen onder de loep en beslist het of het gemeenten onder preventief toezicht plaatst.

Bij dat toezicht moeten gemeenten toestemming vragen aan de provincie voor ze nieuwe uitgaven mogen doen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: