'Extra eisen voor voedselpark Ede', politiek wil financiële strop voorkomen

EDE - VVD, CDA, GroenLinks en D66 in Ede stellen harde eisen aan de komst van de World Food Center Experience om te voorkomen dat het voedselthemapark een financiële strop voor de gemeente wordt.

door Joukje Valkenburg - Beiboer

'De mammoettanker moet naar een andere koers geduwd worden, op weg naar veiliger water', zegt Bart Omlo (VVD) die het amendement indient. In een raadsvoorstel dat donderdagmiddag openbaar werd, eisen de partijen onder meer dat een risicodragend extern bedrijf de voedselattractie gaat runnen. 

Overheid is geen attractie-eigenaar

Volgens de voorliggende gemeentestukken zouden de gemeente Ede en de provincie Gelderland het voedselthemapark zelf kunnen runnen als het echt niet lukt om een externe exploitant te vinden. Maar de partijen vinden dat absoluut geen optie omdat de gemeente dan veel geld kan verliezen wanneer het voedselpark slecht loopt. 

Er is voor zover bekend nog geen exploitant gevonden die de dagelijkse bedrijfsvoering van de attractie voor haar rekening wil nemen. Vandaag maakte Omroep Gelderland wel bekend dat twee Engelse bedrijven belangstelling hebben getoond.

Zie ook: Ede zoekt Engelse uitbater voor World Food Center

Geld 50/50

De partijen stellen ook dat de gemeente zoveel mogelijk moet doen om de verhouding publieke en private bijdrage ongeveer fifty-fifty te krijgen, net als in de oorspronkelijke plannen. Op dit moment is die verhouding nog totaal uit balans. 

Gemeente, provincie en het Rijk hebben samen 54 miljoen euro toegezegd voor de attractie, bedrijven tot nu toe 9,5 miljoen euro. 

Zie ook: Ede stemt in met lening van 26 miljoen voor themapark over voeding 

Meebetalen grondverlies 

Daarbovenop draait Ede een enorm verlies op de grond van het World Food Center. Volgens de laatste berekeningen van de gemeente gaat het om een min van 20 miljoen euro. De grond is in 2011 voor 17 miljoen euro gekocht van Defensie. 

De ontwikkelaar, WFC Development (een samenwerking van BPD, Green Real Estate en Van Wijnen Groep), moet gaan meebetalen als de grondexploitatie nog verder verslechtert, stellen CDA, VVD, GroenLinks en D66 in hun amendement. 

Zie ook: 19,7 miljoen euro verlies op grond voedselcentrum Ede 

Wat is het World Food Center (WFC)?
De gemeente wil een themapark over voedsel naast station Ede-Wageningen realiseren, de WFC Experience. Ook komt er een kenniscentrum, Food Innovation Disctrict, met voedselbedrijven. En er worden zo'n 600 woningen en een congrescentrum gebouwd. Alle ontwikkelingen op het 28 hectare grote terrein vormen samen het World Food Center (WFC). Het WFC levert volgens de gemeente zo'n 1500 directe banen op. 

Second opinion over 330.000 bezoekers

De gemeenteraad moet ook tijdig inzicht krijgen in de financiële situatie van het voedselattractiepark, vinden de indieners. Concreet willen de partijen direct geïnformeerd worden als er iets dreigt te veranderen. 

Ook eisen de partijen dat de second opinion over de bezoekersaantallen hoe dan ook in de gemeenteraad wordt besproken. Nu is de afspraak nog dat de gemeenteraad zich er alleen over buigt als de second opinion 'negatief' uitvalt. 

Het Britse LDP becijferde dat het voedselthemapark 330.000 bezoekers per jaar gaat trekken. Maar dat aantal wordt door veel gemeenteraadsleden en Provinciale Statenleden betwijfeld. Een andere bedrijf gaat daarom ook naar de plannen kijken en beoordelen of ze realistisch zijn.

Meerderheid? 

De eisen lijken breed gedragen te worden. Wat opvalt is dat drie van de vier indieners coalitiepartijen zijn. Alleen D66 zit in de oppositie.

Vanavond moet blijken of een meerderheid van de raad de eisen van VVD, CDA, GroenLinks en D66 steunt. Dan vergadert de gemeenteraad over de concept-contracten en -statuten die de gemeente Ede en de provincie met ontwikkelaars BPD, Green Real Estate en Van Wijnen Groep heeft uitonderhandeld. 

Het gemeentebestuur is overigens niet verplicht iets te doen met de eisen die de raad stelt. Officieel zijn het namelijk 'wensen en bedenkingen'. Het is dus nog maar de vraag hoe het college er mee omgaat.  

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
World Food Center Ede Gemeente Ede Ede Nieuws
Deel dit artikel: