Bijna 3000 projecten geraakt door stikstofuitspraak, veel nieuwbouw onzeker

ARNHEM - In Gelderland zijn 2800 projecten direct getroffen door de stikstofuitspraak. Dat maakte de provincie Gelderland dinsdag bekend. Dat kan betekenen dat bouwplannen vooralsnog niet door kunnen gaan en vergunningsaanvragen stil komen te liggen.

door Gerwin Peelen

In meer dan de helft van het aantal projecten - bijna 1600 - gaat het om woningbouw. Vijf projecten die worden geraakt zijn woningbouwprojecten met meer dan 500 woningen.

Projecten stilgelegd

De stilstand bij allerlei projecten is ontstaan doordat de Raad van State net voor de zomer oordeelde dat het programma dat de stikstof moet aanpakken, de PAS, ongeldig is. Daardoor liggen op allerlei terreinen veel projecten stil of komen projecten in gevaar.

In deze tabel staan de getroffen projecten per categorie:

Woningbouw 1591
Bedrijven 305
Kantoren en winkels 52
Landbouw 333
Overige projecten 444
Projecten Waterschappen 84

Eerder maakte de provincie al een lijst bekend met 35 grote projecten die door de uitspraak in het nauw kwamen. Die projecten hebben prioriteit gekregen omdat het volgens de provincie van belang is dat het snel doorgang kan vinden.

Lelystad Airport

De laatste weken kwamen daar keer op keer projecten bij. Zo werd de aanpak van de Maaslijn genoemd, de A15 en moest de snelheid op de Veluwe omlaag. Ook de uitbreiding van Lelystad Airport dreigt in gevaar te komen door de problemen.

De lijst met 2800 projecten komt voort uit een inventarisatie van het Rijk. In heel Nederland zou het om ruim 18.000 projecten gaan. 

Zie ook: Doortrekking A15 en woningbouwprojecten op de tocht door stikstofuitspraak

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: