John Berends nieuwe beschermheer van Gelderse Schuttersfederatie

ZEVENAAR - Het centrum van Zevenaar is dit weekend het decor van het Federatief Schuttersconcours. De zondag begint met een bijzondere ceremonie. De Gelderse commissaris van de Koning, John Berends, is officieel benoemd tot beschermheer van de Schuttersfederatie St. Hubertus.

'Berends komt uit Apeldoorn en heeft in principe niets met de schutterij, maar zijn voorganger Clemens Cornielje heeft hem ingefluisterd dat hij zich hiervoor moest inzetten', vertelt Wim Sanders.

Tekst gaat verder onder de foto.

John Berends legt de belofte af. Foto: Omroep Gelderland

De voorzitter van de Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus legt uit dat schutterijen vooral in het zuiden van de provincie actief zijn. 'Cornielje komt van het Gelders eiland en daar krijg je dat met de paplepel ingegoten. Hij heeft me verteld dat hij vroeger thuis als jongetje het gildezilver moest poetsen.'

Eerbetoon

Deze zondag maakt de nieuwe beschermheer meteen intensief kennis met de gebruiken van de schutterijwereld. Berends begint de dag met het inspecteren van 33 verenigingen. Die staan opgesteld op het grote plein aan de Oude Doesburgseweg in Zevenaar.

Tekst gaat verder onder de foto.

De ketting van de Federatie van Gelderse Schutterijen St. Hubertus. Foto: Omroep Gelderland

Officieren met lange zwaarden hangen de keten bij de nieuwe beschermheer om, de belofte wordt afgelegd en het concours kan beginnen. Op het concours komen zo'n 2500 schutters bij elkaar om mee te doen aan wedstrijden marcheren, defileren en vendelzwaaien.

Meer jeugd

'Als beschermheer verwachten we dat hij zich inzet voor het behoud van de schutterij', omschrijft Sanders de taken van Berends. 'En natuurlijk dat hij bij de Gelderse Schuttersdag is. De beschermheer is lid van de Gilderaad. Daarin zitten de burgemeesters van de plaatsen die een schutterij hebben. Samen praten we over wapenveiligheid of hoe de jeugd te enthousiasmeren.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zevenaar Zevenaar Nieuws
Deel dit artikel: