Nieuws

Kerken in Wageningen en Harderwijk krijgen 1,4 miljoen euro subsidie voor restauratie

De Grote Kerk in Wageningen /
Een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro aan subsidie geeft de provincie Gelderland aan de Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen. Het bedrag is bestemd voor restauratie van de monumenten. Ook wil de provincie hiermee leegstand voorkomen. © Wikipedia
WAGENINGEN - Een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro aan subsidie geeft de provincie Gelderland aan de Grote Kerk in Harderwijk en de Grote Kerk in Wageningen. Het bedrag is bestemd voor restauratie van de monumenten. Ook wil de provincie hiermee leegstand voorkomen.
door Huibert Veth
Van dit bedrag gaat 400.000 euro naar de Harderwijkse kerk. Daarmee kunnen de kapconstructie en de gewelven worden gerestaureerd. Met de subsidie kunnen ook de gewelfschilderingen behouden blijven. De totale kosten van de restauratie bedragen 667.302 euro.

Verbeterde toegankelijkheid

1 miljoen euro gaat er naar de Grote Kerk in Wageningen. Van dit geld wordt de kerk aan de binnen- en buitenkant opgeknapt. Bovendien wordt de toegankelijkheid verbeterd, omdat de kerk voor meerdere doeleinden inzetbaar moet zijn. Zo wil de provincie zorgen dat de kerk in gebruik blijft. Deze restauratie kost in totaal bijna 1,9 miljoen euro.
Het geld komt uit de subsidieregeling Functioneel Erfgoed. Hierin stort het Rijk jaarlijks 2,7 miljoen euro onder de voorwaarde dat de provincie minimaal hetzelfde bedrag inlegt. Dit jaar heeft de provincie hier zelfs 26 miljoen euro bij gedaan vanwege de grote belangstelling. Tot nu toe is daar 13,5 miljoen euro van uitgegeven.
De provincie laat weten dat dit bedrag niet structureel is. Hoeveel er volgend jaar in de pot zit, moet nog worden besloten.
Zie ook: 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!