Waarom kwam het Eurovisie Songfestival niet naar Arnhem?

ARNHEM - De harde euro's in het Arnhemse songfestivalbid waren een stuk lager dan die van de concurrentie. Het Gelredome voldeed niet aan alle eisen en de organisatie twijfelde aan de beschikbare hotelcapaciteit in de regio. Arnhem viel af en het songfestival ging naar Rotterdam.

door Huibert Veth

Het financiële bod dat Arnhem deed voor het songfestival werd deze week bekend. Ook kwam de onderbouwing van de afwijzing door de selectiecommissie naar buiten. Deze commissie werd samengesteld vanuit de NPO.

'Creatief'

De oplossing om enkele thuiswedstrijden van Vitesse buiten het stadion af te werken met tijdelijke tribunes wordt als 'creatief' bestempeld. Toch voorzag men knelpunten op het gebied van veiligheid, bezoekersstromen en logistiek. De commissie constateert verder dat Gelredome met iets minder dan zeven weken korter beschikbaar is dan de gevraagde acht weken.

De capaciteit van het Gelredome werd als voordeel gezien. Dit zou meer mensen in de gelegenheid hebben gesteld het liedjesfestijn bij te wonen. Toch bracht de grootte van het stadion ook extra kosten voor licht, audio en beveiliging met zich mee. Ook de maximale belasting van het dak zou onvoldoende zijn.

Hogere kosten NPO

Arnhem wilde 4,5 miljoen euro bijdragen. Hiervan wilde de gemeente 500.000 euro ophoesten en de provincie 4 miljoen euro. Dat was fors lager dan het bod van enkele andere steden. De uiteindelijke winnaar Rotterdam draagt 15,5 miljoen euro bij. Een keuze voor Arnhem zou tot hogere kosten hebben geleid voor de projectorganisatie van de NPO, constateert de commissie.

Daarnaast zijn er vraagtekens bij de beschikbare hotelcapaciteit in deze periode. Deze is volgens de commissie immers niet geblokt.

De selectiecommissie liet de Rijnstad daarom al voor de laatste selectieronde afvallen.

Zie ook: Arnhems songfestivalbod 4,5 miljoen euro

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: