Geen zorgen om doortrekking A15 door 'stikstofuitspraak'

BEMMEL - De provincie Gelderland zegt zich geen zorgen te maken of de doortrekking van de A15 wel door kan gaan vanwege de stikstofuitspraak.

door Gerwin Peelen

NOS en RTL kwamen woensdag met een lijst met 127 grote rijksprojecten die op de tocht staan vanwege de te hoge stikstofuitstoot. Daar staat ook het doortrekken van de A15 naar de A12 op.

Maar volgens de provincie is er een uitweg, de aanleg van de weg valt onder de ADC-toets. Die toets geeft een uitweg als het niet mogelijk is om de impact op de natuur (zoals de Natura 2000-gebieden) te compenseren.

Voor die ADC-toets moet een project aan drie eisen voldoen: er is geen alternatief, er is een dwingende reden voor openbaar belang en er worden voldoende compenserende maatregelen getroffen.

PAS legt Nederland stil

De stilstand bij allerlei projecten is ontstaan doordat de Raad van State net voor de zomer oordeelde dat het programma dat de stikstof moet aanpakken, de PAS, ongeldig is.

Door die uitspraak werden allerlei bouw- en aanlegplannen stilgelegd. Het kabinet komt waarschijnlijk nog deze week met een Kamerbrief waardoor de exacte omvang van het probleem duidelijk moet worden.

De Raad van State velt ook nog een oordeel over de doortrekking van de A15. Er werden vorig jaar tientallen bezwaren ingediend tegen de aanleg van de weg. Een woordvoerder van de Raad van State liet eerder aan Omroep Gelderland weten dat het maar zeer de vraag is of daar dit jaar nog een uitspraak in volgt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: