'Groter dan Escobar', man die terrein verhuurde aan drugscriminelen hoort celstraf eisen

ZALTBOMMEL - Tegen de eigenaar van het terrein in Zaltbommel waar april vorig jaar een groot drugslab werd opgerold, is woensdag ruim 13 maanden celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Een Poolse verdachte noemde de groep waartoe de man behoorde 'groter dan Escobar'.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie heeft de 56-jarige inwoner van Maasdriel gedeeltelijk bekend. Hij zou in geldnood hebben gezeten en daarom het terrein aan de Veilingweg hebben verhuurd aan drugscriminelen. Zelf woonde hij daar in een loods.

Bodem en riool zwaar verontreinigd

Behalve een drugslab trof de politie een grote hoeveelheid drugsafval aan op het terrein. Volgens het Openbaar Ministerie lagen er zoveel chemische stoffen dat alles niet in één dag opgeruimd kon worden en de plek daardoor 's nachts bewaakt moest worden.

Zie ook: Drugslab richt voor 2 ton schade aan in riool; eigenaar aansprakelijk

Ook waren de bodem en het riool nabij het drugslaboratorium sterk verontreinigd en beschadigd door de lozing van schadelijke stoffen. De schade bedroeg zo'n twee ton.

Chemicaliën uit Polen

In totaal stonden deze woensdag 11 verdachten terecht. Tegen de andere tien, die overigens niet uit Gelderland komen, eiste de officier van justitie hogere celstraffen. Ze zouden tonnen aan chemicaliën uit Polen hebben ingevoerd om er vervolgens synthetische drugs van te maken. Dat gebeurde op verschillende plekken in Nederland. Zo werden ook in Venlo en Nuenen grote hoeveelheden chemicaliën aangetroffen.

Bij de doorzoekingen werden verder wapens, waaronder een pistoolmitrailleur, en versleutelde pgp-telefoons aangetroffen. In woonhuizen van de verdachten werd onder meer cash geld in beslag genomen.

De 11 mannen worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie en (de betrokkenheid bij) de productie van synthetische drugs. De hoofdverdachte is een 38-jarige man uit Eindhoven. Als het aan justitie ligt gaat hij 7 jaar de gevangenis in.

Zie ook: Pand Zaltbommel maanden gesloten na vondst drugslab

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zaltbommel Zaltbommel Rechtbank Nieuws
Deel dit artikel: