Nijmegen praat met 300 jongeren om ze aan werk te helpen

NIJMEGEN - Jongeren in Nijmegen die langer dan 2 jaar van een uitkering leven, worden vanaf deze maand door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek over hun toekomst. In totaal gaat het om 300 jongeren die na hulp van het Regionaal Werkbedrijf of het Gemeentelijk bureau Zorg en inkomen nog steeds in de bijstand zitten.

De gemeente wil toekomstperspectief voor de groep die ze uitnodigt. Bij voorkeur door het hebben van een (parttime) baan, vrijwilligerswerk, het volgen van een opleiding of zorg. Doel van de gesprekken is om de jongeren te ondersteunen in hun zoektocht.

'Belangrijk dat iedereen mee kan doen'

De gesprekken worden gevoerd met een medewerker van het Werkbedrijf samen met een medewerker van bureau Zorg en Inkomen van de gemeente. Nijmegen wil met deze proef onderzoeken of begeleiding door een multidisciplinair team jongeren helpt om hun toekomst in te vullen.

'Onze inzet is dat jongeren een passende invulling van hun leven hebben', zegt wethouder Renske Helmer-Englebert. 'Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze stad. De proef met toekomstgesprekken met 300 jongeren zal ons leren wat deze jonge mensen van ons nodig hebben.'

Vast contactpersoon kan helpen

Ongeveer 1000 jongeren in Nijmegen ontvangen een bijstandsuitkering. Dat is 14% van het totale bijstandsbestand. Uit onderzoek blijkt dat een vast contactpersoon van invloed kan zijn op de uitstroom naar werk, opleiding of zorg. 

In totaal zijn in Nijmegen ruim 7000 inwoners afhankelijk van een bijstandsuitkering. Om mensen niet langer afhankelijk te laten zijn van een uitkering wordt al van alles gedaan. Alleenstaande ouders met jonge kinderen krijgen bijvoorbeeld speciale aandacht om (parttime)werk te vinden.