Doetinchem doet ballonnen bij eigen evenementen in de ban

DOETINCHEM - Doetinchem doet ballonnen bij evenementen die de gemeente organiseert in de ban. Ze worden niet langer opgelaten. Het college roept scholen, kinderdagverblijven, (sport)verenigingen en eigenlijk alle Doetinchemmers op dat voorbeeld te volgen.

Het besluit en de oproep passen in het duurzaamheidsbeleid Doetinchem Natuurlijk Duurzaam. Doetinchem wil met de maatregel de vervuiling van de natuur en het dierenleed verminderen. Naar schatting worden er in Nederland jaarlijks 1 miljoen ballonnen opgelaten. Daarvan komen er 260.000 in de Noordzee terecht, stelt de gemeente in een persbericht.

Bellen blazen

Doetinchem wijst op feestelijke alternatieven voor het oplaten van ballonnen, zoals bellen blazen, windmolentjes maken en sierlinten op stokjes, maar óók ballonnen. Zoals het lek prikken van ballonnen en het maken van een ballonnenboog, die niet in de lucht maar in de vuilnisbak terecht komt.   

Volgens Doetinchem kiezen steeds meer gemeenten voor een ontmoedigingsbeleid voor het oplaten van ballonnen. Winterswijk heeft er een voorstel van gemaakt voor de lokale wetgeving (APV), waarover de gemeenteraad zich nog moet buigen. 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!