Nijmegen: 'Stikstofuitspraak Raad van State zorgt voor onrust'

NIJMEGEN - Nijmegen wil zo spoedig mogelijk van het rijk weten welke bouwprojecten niet kunnen doorgaan door de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Die zette in mei een streep door het PAS waardoor allerlei ruimtelijke ontwikkelingen in heel Nederland, zoals agrarische activiteiten, industrie, infrastructuur en woningbouw mogelijk gevaar lopen. In Nijmegen zijn nog geen concrete projecten die stilliggen maar de onzekerheid daarover zorgt wel voor onrust bij projectontwikkelaars.

Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) werd in 2015 ingevoerd om nieuwe projecten door te kunnen zetten. De bedoeling van het PAS was om de natuur te versterken en tegelijkertijd economische groei mogelijk te maken. Door zowel het verminderen van stikstofuitstoot als het aanpakken van de gevolgen in de natuur, zou er weer extra ruimte moeten ontstaan voor nieuwe economische activiteiten die stikstof uitstoten.

De uitspraak van de Raad van State houdt in dat het PAS niet mag worden gebruikt als basis om toestemming te verlenen voor activiteiten die leiden tot een stikstoftoename in Natura 2000-gebieden. In Nijmegen gaat het dan om het gebied Rijntakken langs de Waal.

'Rijk zou in augustus al regels geven'

Noël Vergunst denkt dat veel projecten wel door kunnen gaan, omdat ze een passende beoordeling hebben gekregen. ‘Bij de Waalsprong hebben we het berekend en we denken dat het kan.' Maar Vergunst wacht nog op een rekenmodule vanuit het rijk die in augustus zou komen maar er nog altijd niet is.

'Dat veroorzaakt onrust bij ontwikkelaars. Er wordt door sommigen in de krant geschreven dat alles op slot gaat. Dat geldt niet voor Nijmegen, maar die ontwikkelaars lezen ook de krant waardoor je het risico loopt dat ze niet meer verder willen met plannen.'

Daarnaast wijst de wethouder op het risico dat er meer juridische processen doorlopen moeten voordat de schop de grond in kan. 'En dat zorgt voor extra vertraging.'

'Kritische blik wel terecht'

Vergunst (GroenLinks) is het trouwens wel eens met de kritische blik op de impact van landbouw, industrie, verkeer en woningbouw op de uitstoot van stikstof en ammoniak. 'Het is volkomen terecht dat we daar goed naar kijken. Daarom kijken we in Nijmegen al jarenlang naar de gevolgen van onze projecten op natuurgebieden.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: