Dementievriendelijke routes naar het winkelcentrum van Apeldoorn

APELDOORN - Apeldoorn krijgt zogenoemde dementievriendelijke wandelroutes naar het winkelcentrum. Bestaande routes krijgen herkenbare markeringen die de weg naar het winkelcentrum aangeven en gemakkelijk te volgen zijn.

De routes zijn er gekomen op initiatief van verschillende partijen in de wijken Kerschoten en De Naald. 'Mensen moeten steeds langer zelfstandig blijven wonen, ook als ze beginnend dementerend zijn', zegt Joop Gerritsen-Van Dalen van de Wijkraad Kerschoten. 'Maar dan moeten er ook voorwaarden zijn dat dit kan. Wij hebben in onze wijk ook veel ouderen. Vanuit de algemene behoefte om iets voor hen te doen is onder anderen in de wijkraad het idee ontstaan voor deze speciale wandelroute.'

Luister het gesprek op Radio Gelderland terug (de tekst gaat daaronder verder):

Halverwege uitrusten

Op bestaande tegels in de Marconistraat en in de Koninginnelaan is een pijl met daarbij een winkelwagen aangebracht. Als wandelaars vanuit de wijken Kerschoten en De Naald de pijlen volgen, komen ze vanzelf in het winkelcentrum uit. Halverwege de route is een bankje opgeknapt en verhoogd waar de ouderen tussentijds ook nog even kunnen uitrusten. Omwonenden hebben het bankje geadopteerd en zorgen dat het in de toekomst onderhouden en schoon blijft.

Naast de route richting het winkelcentrum is er ook een aanduiding met het esculaap, het symbool voor genezing en medicatie. Mensen die deze aanduiding volgen komen bij de apotheek terecht.

De dementievriendelijke routes worden woensdagmiddag officieel in gebruik genomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Apeldoorn Apeldoorn Nieuws
Deel dit artikel: