Nieuws

'Regio Nijmegen moet aandelen afvalverbrander verkopen'

ARN
Acht gemeenten in de regio Nijmegen zouden hun aandelen in afvalverbrander ARN in Weurt van de hand moeten doen. Dat stelt de lokale Wijchense politieke partij Kernachtig Wijchen. © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Acht gemeenten in de regio Nijmegen zouden hun aandelen in afvalverbrander ARN in Weurt van de hand moeten doen. Dat stelt de lokale Wijchense politieke partij Kernachtig Wijchen.
De partij laat zich inspireren door de verkoop van ARN BV aandelen door Regio De Vallei (ook wel Foodvalley genoemd). De verkoop van 11,76 procent aandelen zou ruim 1 miljoen euro hebben opgeleverd voor de vijf gemeenten (Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel, Wageningen).

Steeds minder afval

Er zijn verschillende redenen aan te dragen voor een gemeente om van de aandelen af te willen. Het landelijk beleid is er op gericht om steeds minder afval te verbranden en zo mogelijk opnieuw te gebruiken. Experts geven aan dat er nu al een grote overcapaciteit op de Nederlandse verbrandingsmarkt is. 
'Straks heb je bijna geen afval meer om te verbranden', licht raadslid Martijn Verharen van Kernachtig Wijchen de wens om eruit te stappen toe. 'De tarieven voor verbranden worden alleen maar lager.' Hij verwacht dat afvalverbranders in zwaar weer komen en wil op tijd het zinkende schip verlaten.

Gekkenwerk

'Nu, ook bij de ARN, wordt veel buitenlands afval verbrand. Met name uit Engeland. Het is echt gekkenwerk. Dat wordt met grote stinkende dieselschepen naar Rotterdam gebracht. En daar wordt het op vrachtwagens geladen en dan wordt het naar de ARN gebracht. En dan wordt het daar verbrand.'
Ook dat wordt volgens Verharen straks een stuk minder, omdat de regering heeft aangekondigd dat vanaf 2020 ook het buitenlands afval flink belast gaat worden. 'Wij betalen als inwoner nu ook al een flinke belasting aan de overheid voor al het afval wat we verbranden. Dat hoeft voor buitenlands afval nog niet, maar dat gaat 2020 ook in. Dan worden de tarieven dus hoger en zullen ze minder snel richting Nederland gaan.'

Verkopen mag kennelijk

Over de voortzetting van de vuilverwerkingsovereenkomst, periode 2026 tot 2031, moet de MARN voor 31 december 2020 een besluit nemen. Verharen: 'Er werd altijd gezegd dat die aandelen niet verkocht mochten worden.' Jaren geleden al verkocht de Regio Noord-Veluwe haar aandelen. Maar daar zou toen een uitzondering voor gemaakt zijn. 'Maar nu Regio De Vallei het mag, ja waarom wij niet dan?'
De gemeente Wijchen maakt onderdeel uit van het samenwerkingsverband MARN, samen met de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en West Maas en Waal. Kernachtig Wijchen berekent, met de opbrengst van de verkoop door Regio De Vallei (1176 aandelen) als voorbeeld, dat de opbrengst voor de gemeenten binnen het samenwerkingsverband met 3750 aandelen circa 3,2 miljoen euro moeten zijn. Voor Wijchen zou dat dan mogelijk op circa 380 duizend euro uitkomen.

Vragen

De lokale Wijchense partij heeft nu schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de mogelijke verkoop van de aandelen. Bijvoorbeeld of de bedragen kloppen en hoeveel dividend Wijchen de afgelopen vijf jaar heeft ontvangen.
Ook wil de partij weten of het college verkoop van de aandelen overweegt. En zo nee, waarom niet? En of het voor Wijchen mogelijk is, om er alleen uit te stappen als de andere gemeenten binnen het samenwerkingsverband MARN de aandelen niet zouden willen verkopen.