Nieuws

'Veel mensen draaien zich om in hun graf', kerken in de Liemers dicht

LOO - Er valt niet te onderhandelen: negen katholieke kerken in de Liemers moeten dicht. Deze week wordt dat de verschillende kerkdorpen pijnlijk duidelijk tijdens gesprekken met het parochiebestuur. Maar stuk voor stuk blijven ze strijden voor behoud van het kerkgebouw.
door Lonneke Gerritsen
Bij de kerk in Loo hangt een spandoek: 'Onze kerk dicht? Mooi niet!' Die boodschap van de inwoners is kort en krachtig, maar na het gesprek met het parochiebestuur vorige week, wordt pijnlijk duidelijk dat de kerkdiensten echt verleden tijd zullen zijn.
Het kerkbestuur heeft nog geopperd om juist een aantal kleine en - dus wellicht goedkopere - kerken open te houden. Maar het besluit van de parochie staat vast: de kerk in Loo gaat net als de acht andere dicht. Wel is het mogelijk om het gebouw te behouden voor het dorp. Hoe en wat moet de komende maanden duidelijk worden.

Rijksmonument

Peter Koopmans van het kerkbestuur wil het gebouw koste wat kost behouden voor Loo, al zal het een zware dobber worden. 'De inwoners hebben deze kerk zelf opgebouwd en er vroeger veel geld ingestopt. Maar dat is de afgelopen jaren allemaal weggevloeid naar de parochie. We moeten nu bij nul beginnen. Ik denk dat er heel veel mensen die hier nu al op het kerkhof liggen zich omdraaien, als ze dit horen.'
Bekijk de reportage. De tekst gaat verder onder de video.
Kerken Liemers dicht: 'Overleden parochianen draaien zich om in hun graf'
Koopmans hoopt op steun van de parochie en van de inwoners, want het onderhoud kost geld. 'En niet alles kan hier omdat het een rijksmonument is.' 

Laatste strohalm

Spijk zit in hetzelfde schuitje als Loo. Maar voor het dorp heeft de sluiting misschien wel grotere gevolgen. 'Er blijft hier niks over als de kerk ook nog dicht gaat', zegt Wil Neerincx van het kerkbestuur. 'Het café is al een paar jaar dicht, na dit jaar sluit de school en dan onze laatste strohalm, de kerk, ook nog!'
De kerk in Spijk (de tekst gaat verder onder de foto):
Ook in Spijk zal het bestuur samen met inwoners moeten kijken naar een bestemming voor het kerkgebouw. 'Ik hoop toch echt wel dat het iets voor de gemeenschap blijft', laat Neerincx weten. 
Ook Babberich, Giesbeek, Groessen, Herwen, Oud-Zevenaar, Pannerden en Westervoort moeten het straks zonder eigen kerk doen. De drie andere kerken van de parochie, in Doesburg, Duiven en Lobith, blijven vooralsnog geopend. Het bestuur kijkt na drie jaar of het nodig is ook die kerken te sluiten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!