Kunstwerk van Arnhemse goudsmid komt terecht in kringloop

SINT-MICHIELSGESTEL - Een klein en eenvoudig kruisje, maar toch een kunstwerk. Mevrouw Lindner uit Sint-Michielsgestel vond het in de kringloop, om er zelf weer kunst van te maken. Maar dat plan werd gestaakt toen ze een signatuur zag staan.

Achterop het kruisje staat de naam Nicolaas Thuys en het opschrift 'Arnhem'. Lindner kende de naam niet direct. Ze bracht het kruisje naar de taxateurs van het programma Schatgraven in het CODA-museum. Heel toevallig ligt het archief van Thuys in datzelfde museum.

Uit de kringloop

Lindner vond het kleine kunstwerk in de kringloop. 'Ik verzamel dit soort objecten om daar weer kunst van te maken. Ik moet zeggen dat ik hem niet bijzonder mooi vond. Thuis zag ik dat hij gesigneerd was, en dan wordt het een ander verhaal.'

De tekst gaat verder onder de video.

'Het is heel summier. Het is ingeknipt, beentjes omgevouwen. Heel summier, maar toch heeft het een aantrekkingskracht.' De kunstenaar komt oorspronkelijk uit Hoorn, maar ging studeren aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem. In 1955 vestigde hij zich als goudsmid in Arnhem.

Lindner betaalde in de kringloop twee euro voor het kunstwerk. Taxateur Willem Oderkerk: 'Er is weinig van hem op veilingen weggegaan. Het is moeilijk er een prijs aan te verbinden. Gevoelsmatig zou ik zeggen 175, 200, 225 euro.'

Bekijk hier de hele uitzending van Schatgraven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: