Nieuws

Veel appels kunnen niet verkocht worden door extreem weer

Het jaar begon met extreme vrieskou, gevolgd door de extreme droogte deze zomer. Hier heeft iedereen wat van gemerkt, maar vooral fruittelers werden er de dupe van. Zo ook fruitteler Wessel van Olst uit Rekken. © Omroep Gelderland
RESSEN - Het jaar begon met extreme vrieskou, gevolgd door de extreme droogte deze zomer. Hier heeft iedereen wat van gemerkt, maar vooral fruittelers werden er de dupe van. Zo ook fruitteler Wessel van Olst uit Rekken.
Door het slechte weer is de schil van de appels bruin geworden. En dan zijn ze niet meer te verkopen, vertelt Van Olst in het Omroep Gelderland-programma De Boer Is Troef. 'Hij is nog prima te eten, hoor. Alleen de schil is bruin, het vruchtvlees is prima. Maar dat accepteren wij niet', legt de fruitteler uit. 
Tekst gaat verder onder de video:
Veel appels kunnen niet verkocht worden door extreem weer - De Boer Is Troef
De prijs van de appels gaat flink naar beneden. Van 70 cent naar ongeveer 7 cent. Van Olst legt uit dat dat niet heel positief is voor zijn bedrijf: 'Je moet een middenprijs hebben over het hele seizoen waarmee je je bedrijf draaiende kan houden. Je moet goede verkopen hebben, en je weet dat je slechte verkopen hebt.'
Als er nog vier van zulke jaren volgen is dat een ramp voor hem. 'Dan is het klaar', beklemtoont hij. 
Ondanks de slechte oogst blijft hij positief. 'Als ik alleen fruitteler zou zijn denk ik niet dat ik verder was gegaan. Daar zie ik geen toekomst in.' Echter heeft hij er nog een winkel naast, waardoor er voor hem nog wel een toekomst lijkt te zijn. 

Bekijk de hele aflevering van De Boer Is Troef

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!