Grootscheepse herdenking evacuatie Huissen en Arnhem

HUISSEN - .

HERDENKEN, BESEFFEN en BELEVEN.

Na het mislukken van de Slag om Arnhem moesten alle inwoners van Arnhem en omgeving alsmede uit delen van de Overbetuwe op Duits bevel het oorlogsgebied verlaten. Vanaf 22 september ( officiële afkondiging op 24 september) trokken de burgers vanuit Arnhem in noordelijke richting, zowel over Groenendaal ( oude Arnhemseweg) als over Deelen naar Apeldoorn en kregen in Beekbergen via het Nederlandse Rode Kruis een adres voor onderdak toegewezen.

Op vrijdag 27 september 2019 gedenken we deze Exodus op drie momenten, t.w.

’s morgens zal om 9.15 uur een voettocht starten vanaf de Markt in Huissen over de dijk en de John Frostbrug naar het stadhuis van Arnhem, waar de deelnemers door het College van B&W van Arnhem zullen worden ontvangen; aan de tocht doen personen mee, die als kind deze evacuatie hebben meegemaakt!

Na afloop worden de deelnemers met veteraan-autobussen overgebracht naar Beekbergen, waar na de lunch een tocht gevormd zal worden met schoolkinderen, evacuatiegroep DOOR, lopers, fietsers en muzikanten naar het monument aan de Arnhemseweg in Beekbergen.

Om 14.00 uur zal de officiële HERDENKING bij het Exodus monument plaatsvinden, met o.a. een toespraak van de burgemeester van Apeldoorn, mevr. Petra van Wingerden – Boers en evacué mevr. Cock de Boer - Mijnhart.

Exodus-monument Beekbergen - foto Jelle Reitsma

Na afloop van de herdenkingsbijeenkomst zal een groot deel van de deelnemers verplaatst worden naar het parkeerterrein van vml. Centraal Beheer aan de Prins Willem Alexanderlaan en zal een stoet gevormd worden aan de overzijde op de Brinklaan. Vanaf deze locatie zal de BELEVINGSTOCHT plaatsvinden via de Nieuwstraat, Mariastraat, Hoofdstraat, Beekpark, Roggestraat en Vosselmanstraat, eindigend bij CODA; aansluitend vindt er in CODA een bijeenkomst plaats met toespraken alvorens deze dag wordt afgesloten.

Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om mee te lopen dan wel aanwezig te zijn bij de herdenkingsbijeenkomst; bij deelname graag passende kledij met de kleur wit.

Voor meer informatie zie website www.erfgoedplatformapeldoorn.nl en www.gelderlandherdenkt.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Lingewaard Huissen Op weg naar 2020
Deel dit artikel: