Nieuws

VIDEO | Veel interesse voor grote oefening op A2

Rijkswaterstaat en het waterschap oefenen op de snelweg A2 eens in de twee jaar met het sluiten van een hoogwaterkering. Dit keer konden belangstellenden het staaltje waterkunst van dichtbij meekijken. En die mogelijkheid lieten zij niet onbenut. © Omroep Gelderland
EVERDINGEN - Rijkswaterstaat en het waterschap oefenen op de snelweg A2 eens in de twee jaar met het sluiten van een hoogwaterkering. Dit keer konden belangstellenden het staaltje waterkunst van dichtbij meekijken. En die mogelijkheid lieten zij niet onbenut.
Sommige stonden al vroeg te kijken, anderen hebben hun slaperige kinderen meegenomen; in het 'spottersvak' bij een viaduct over de A2 wachten zo'n vijftig mensen op het moment dat er een betonnen muur op de snelweg komt te liggen. De meeste komen vanuit de direct omgeving en willen weleens zien hoe dat nou precies zit met de waterkering. Geduld is nodig, want pas na middernacht wordt een eerste balk naar beneden getakeld. 
Kijk hier naar het sluiten van de waterkering

Snelweg afgesloten

De balken zijn dertig meter lang, één meter hoog en wegen ongeveer 75 ton. Samen vormen ze een betonnen muur die bij hoog water de Diefdijk doortrekt zodat de Randstad bij een dijkdoorbraak niet onderloopt. Voor de oefening heeft Rijkswaterstaat de A2 tussen Deil en Everdingen afgesloten. Om 23:00 passeren de laatste auto's. Na 03:00 ging de snelweg weer open.
De laatste keer dat de dijkdoorgang dicht ging, was in 1995. Toen stond er nog een sluisconstructie. Met de verbreding van de A2 begin deze eeuw kwam er een nieuwe constructie met balken die onderdeel zijn van het viaduct. 
VIDEO | Veel interesse voor grote oefening op A2