Gelderse jeugdzorgmedewerkers staken voor betere zorg

DEN HAAG - Honderden Gelderse jeugdzorgmedewerkers gaan vanmiddag naar Den Haag om aandacht te vragen voor de crisis in die beroepsgroep. Dat zegt vakbond FNV. Die verwacht duizenden mensen uit het hele land.

Zo'n 3500 professionals uit het hele land hebben zich volgens de FNV aangemeld voor de stakingsdag. Werkgevers in Gelderland ondersteunen de actie van vandaag van harte, ziet bestuurder FNV Maaike van der Aar. 'Hoeveel mensen er precies uit Gelderland komen, weten we niet. Maar misschien wel meer dan 200.' 

Vanuit Jeugdbescherming Gelderland vertrekken ongeveer 100 werknemers naar Den Haag, weet de vakbond.

Vakbonden eisen 950 miljoen euro

Op de stakingsdag eisen de vakbonden 950 miljoen euro. Het grootste gedeelte, 750 miljoen, is bedoeld om de directe tekorten op te vullen. De 200 miljoen die overblijft is volgens CNV bestemd om te investeren in de arbeidspositie van de jeugdzorgmedewerker. 'We moeten meer nieuwe instroom creëren en zorgen voor goede scholing', legt bestuurder Oscar Overbeek uit.

De vakbonden FNV en CNV vragen al jaren aandacht voor de schrijnende tekorten in de jeugdzorg. De extra middelen die door minister De Jonge zijn toegezegd eerder dit jaar, 420 miljoen voor 2019, zien zij dan ook niet als 'extra'.

Actiebereidheid

Het is voor het eerst dat de Jeugdzorg het werk neerlegt. Met werkgevers zijn veiligheidsafspraken gemaakt zodat kinderen geen gevaar lopen. Een jaar geleden organiseerde de vakbond al wel een manifestatie in Den Haag.

Zijn medewerkers inmiddels niet al moegestreden? 'Nee. We zien juist dat de actiebereidheid toeneemt', zegt Van der Aar. 'Steeds meer mensen durven hun mond open te doen.' 

Eén van hen is Nico Brinkman, jeugdbeschermer uit Apeldoorn. Hij vertrekt vanuit Arnhem, is ook lid van FNV en al jaren actief.

Radiopresentator Nieke Hoitink sprak met hem vlak voordat hij naar Den Haag vertrok:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gelderland Zorg Zorg-Jeugdzorg Nieuws
Deel dit artikel: