Raad van State: Ede niet de fout in bij afsluiting seksplek 't Ginkelse Zand

EDE - De gemeente Ede hoeft mannenontmoetingsplek 't Ginkelse Zand langs de A12 niet te heropenen. De Raad van State heeft bezwaren tegen de afsluiting woensdag ongegrond verklaard.

door Maarten Dallinga en Daniëlle Rabbinge

Stichting Platform Keelbos, die zich inzet voor behoud van de seksplek, eist al sinds de afsluiting in 2016 dat de gemeente Ede het stuk bos bij de gelijknamige parkeerplaats weer toegankelijk maakt. Keelbos vocht de sluiting bij de rechter in Arnhem aan, maar die bepaalde vorig jaar juni dat de mannenontmoetingsplek niet heropend hoeft te worden. De stichting stapte daarop naar de Raad van State.

Tientallen jaren was het gemeentelijke bos naast parkeerplaats 't Ginkelse Zand een populaire seksplek. In 2016 besloot het college om het perceel bij de A12 vanaf de rustplaats af te sluiten door twee klaphekken vast te zetten met hangsloten. Een jaar later plaatste de gemeente een steviger, metalen hekwerk. Bezoekers van de rustplaats kunnen nu alleen nog terecht op een smalle groenstrook van Rijkswaterstaat, pal naast de parkeerplaats en meer in het zicht.

Omroep Gelderland deed uitgebreid onderzoek naar mannenontmoetingsplekken en maakte hierover de podcastserie 'Anoniem Intiem'.

Openbare wandelpaden?

Volgens Platform Keelbos gaven de voormalige klaphekken toegang tot openbare wandelpaden en die zouden volgens de Wegenverkeerswet niet zonder een zogeheten verkeersbesluit afgesloten mogen worden. De hoogste bestuursrechter heeft enkel naar dit punt gekeken.

'De klaphekken geven weliswaar toegang tot het terrein,' schrijft de Raad van State in haar uitspraak, 'maar daarmee is nog geen pad ontstaan of de aanwezigheid van een pad aangetoond.'

'Vreemde uitspraak'

'Ik vind het een vreemde uitspraak', reageert Anthony Mathijsen, voorzitter van Platform Keelbos. 'Doordat die klaphekken destijds zijn geplaatst, is een weg ontstaan; er is zelfs onderhoud aan gepleegd.'

Verder in beroep gaan in deze zaak is niet mogelijk. Laat Keelbos het hierbij? 'Ik denk dat we nog wel wat gaan proberen, maar wat weet ik nog niet.'

De gemeente Ede is 'tevreden' met de uitspraak, laat een woordvoerder weten.

Meer weten? Bekijk hier onze tv-reportage over de eerdere uitspraak van de rechtbank in Arnhem:

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!