Nieuws

Hoosbuien en extreme droogte; het werk van het waterschap is niet meer hetzelfde

Hoosbuien afgewisseld met periodes van extreme droogte; het weer verandert, maar hoe maakt het Waterschap Rivierenland keuzes nu het weer snel omslaat? Door klimaatverandering is het werk van het waterschap niet meer hetzelfde. © Omroep Gelderland
TIEL - Hoosbuien afgewisseld met periodes van extreme droogte; het weer verandert, maar hoe maakt het Waterschap Rivierenland keuzes nu het weer snel omslaat? Door klimaatverandering is het werk van het waterschap niet meer hetzelfde.
De pieken en dalen in het weer zorgen voor problemen. Omroep Gelderland brengt vandaag drie verhalen over de uitdagingen waarvoor waterschap Rivierenland staat. Het waterschap dat in tegenstelling tot de andere waterschappen de rivieren tot haar beschikking heeft, maar ook de gevolgen van klimaatverandering ervaart.
Hoe houdt het waterschap regenwater vast om droge periodes op te kunnen vangen? Hoe maken ze keuzes bij de verdeling van het water als het de ene dag droog is en het de andere dag met bakken uit de hemel komt vallen? Waar ligt de grens van wat een waterschap kan doen?
Wilt u verder lezen, de reportages kijken of gesprekken luisteren? Klik dan op een van de artikelen hieronder.
In dit artikel een voor veel mensen onbekend gevolg van klimaatverandering.
Bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het waterschap komt - naast uw afvalwater - na een hoosbui heel veel water binnen. Want ook al het water dat via straatputten in het riool terecht komt gaat naar de zuiveringsinstallatie. 
Hoosbuien zorgen voor 'onzichtbare' problemen bij rioolwaterzuiveringen. Hoe dat zit? Dat zie je hieronder.
Uitlegvideo rioolwaterzuivering en hoosbuien