Nieuws

'Hittewimpel' Warnsveld officieel overgedragen aan Gilze-Rijen

Warnsveld heeft het warmterecord officieel overgedragen aan Gilze-Rijen. En hoewel de Brabantse gemeente eerst niet heel enthousiast was voor een formele overdracht, hebben ze daar tóch een vertegenwoordiger gevonden om de symbolische 'hittewimpel' in ontvangst te nemen. © Omroep Gelderland
WARNSVELD - Warnsveld heeft het warmterecord officieel overgedragen aan Gilze-Rijen. En hoewel de Brabantse gemeente eerst niet heel enthousiast was voor een formele overdracht, hebben ze daar tóch een vertegenwoordiger gevonden om de symbolische 'hittewimpel' in ontvangst te nemen.
Monica Thate, de dochter van de recordhouder bij wie het weerstation ooit stond, hoopte dat er iemand zou komen: 'Het is een wisseltrofee, we hebben hem speciaal laten maken vanwege het record van mijn vader. Zodat we het konden doorgeven als het record ooit verbroken zou worden. Mijn vader zou er trots op zijn. Dit is het lintje dat hij nooit wilde hebben.'
Tekst loopt door onder de video: 
'Hittewimpel' Warnsveld officieel overgedragen aan Gilze-Rijen
De directeur 'culturele centra Gilze en Rijen' kwam uiteindelijk langs om de wimpel in ontvangst te nemen. Want het was vandaag precies 75 jaar geleden dat in Warnsveld het hitterecord van 38,6 graden werd gemeten.

Jubileumviering gaat gewoon door

Dat jubileum werd nét niet gehaald, want vorige maand verbrak Gilze-Rijen met 40,7 graden, het record. Pijnlijk, want het jubileumfeest was al georganiseerd in Warnsveld.
Het deerde de organisatie niet; die liet de dag toch doorgaan. Op de plek waar het oude warmterecord is gemeten is een plaquette onthuld. In de Sint Martinuskerk is een expositie, waar een nagemaakte versie van het oude meetstation te zien is. Daarmee legde huisarts Jan Thate in 1944 het record vast. Een record dat officieel nooit meer gemeten gaat worden, want sinds het overlijden van Thate is er geen officieel KNMI-meetstation meer in Warnsveld. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!