Nieuws

Weten we in september of de Arnhemse crisis is opgelost?

Op 2 september moet er een advies liggen om de Arnhemse politieke crisis te bezweren. Dat laten gedeputeerde Jan Markink en de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink vrijdagmiddag aan alle Arnhemse fractievoorzitters weten. © ANP
ARNHEM - Op 2 september moet er een advies liggen om de Arnhemse politieke crisis te bezweren. Dat laten gedeputeerde Jan Markink en de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink vrijdagmiddag aan alle Arnhemse fractievoorzitters weten.
door Huibert Veth
Markink en Groot Wassink zeggen dat zij de werkzaamheden na het reces hebben hervat. Half juli lieten zij nog weten dat vervolgstappen op korte termijn weinig kansrijk zouden zijn en kondigden aan op 19 augustus verder te gaan. Zij spraken toen van 'geen eenvoudig te ontwarren knoop'.
De Arnhemse coalitie strandde eerder dit jaar na onenigheid over tekorten in de zorg. Sindsdien is er verwarring in het Arnhemse gemeentehuis. Over het proces en de inhoud worden geen mededelingen gedaan, maar er is kennelijk genoeg duidelijk om met een advies te komen. 

Lijmen of onderhandelen?

Zo'n advies wordt normaal gesproken door de gemeenteraad opgevolgd. Het kan betekenen dat er gelijmd wordt tussen de voormalige coalitiepartners VVD, D66, PvdA en GroenLinks.
Maar het kan ook betekenen dat een andere coalitiesamenstelling wordt geadviseerd. In dat geval volgen nieuwe onderhandelingen tussen de partijen. 

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!