2,5 jaar cel voor witwassen en miljoenenfraude met biodiesel

ZWOLLE - De 51-jarige Cees B. uit Harderwijk is veroordeeld voor fraude met biodiesel, valsheid in geschrift en het witwassen van ongeveer 3 miljoen. De rechtbank in Zwolle legt hem 30 maanden cel op, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Zijn bedrijf Biodiesel Kampen moet een boete van 400.000 euro betalen.

Cees B. heeft zogeheten biotickets vervalst. Dit zijn bewijzen dat er een bepaalde hoeveelheid biobrandstof voor voertuigen op de Nederlandse markt is gebracht. In 2012 en 2013 verklaarde hij veel meer biobrandstof op de markt te hebben gebracht dan het geval was. Dit leverde het bedrijf ongeveer 2 miljoen euro op.

De rechtbank neemt het de Harderwijker kwalijk dat eigen financieel gewin zijn belangrijkste drijfveer was. 'Het handelen van de verdachte getuigt van een grote mate van brutaliteit', aldus de rechter.

Luxe levensstijl

Zijn vrouw Janine B. krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden en een taakstraf van 240 uur opgelegd. Ze was weliswaar niet de initiatiefneemster voor het plegen van de fraude, maar wel van alles op de hoogte en liet het op zijn minst gebeuren. Ze heeft volgens de rechter 'zonder schroom jarenlang samen met haar man, geprofiteerd van een zeer luxe levensstijl'.

Het witwassen gebeurde door facturen en leenovereenkomsten te vervalsen, zoals een nep-overeenkomst voor de verkoop van glycerine. Met het geld kocht het echtpaar een woning en bedrijfspand. Op Bonaire hadden ze meerdere bankrekeningen waar geld naartoe stroomde; daar werden onder meer appartementen op het eiland van gekocht. 

Een andere mede-verdachte, de 52-jarige hoofd administratie uit Wijhe, is veroordeeld voor medeplichtigheid aan het witwassen en het medeplegen van valsheid in geschrifte. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en een taakstraf van 160 uur. Een 54-jarige man uit Kampen, financieel directeur van de bedrijven, is vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs.

Straf lager dan de eis

Het Openbaar Ministerie had vorige maand (zaak is behandeld op 8 juli) 38 maanden cel geëist tegen Cees B., en 24 maanden cel tegen zijn vrouw. Tegen het bedrijf Biodiesel Kampen werd toen de maximale boete van 820.000 euro geëist.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Harderwijk Harderwijk Rechtbank Nieuws
Deel dit artikel: