Gele hart van Tielse Maria klopt nog steeds

TIEL - Enkele tientallen gele hesjes demonstreerden zaterdag in Tiel. Ze kwamen daar om te protesteren tegen armoede en het regeringsbeleid, maar vooral omdat een van hun fanatiekste leden het organiseerde.

Maria Koelewijn uit Tiel is samen met haar vriendin Gerda de organisatie van een internationale demonstratie van de Gele Hesjes in Tiel. Op de demonstratie komen activisten uit het hele land en zelfs uit Duitsland komt een enkele sympathisant.

'Gele Hesjes zijn niet dood'

De organisator ziet zelf ook dat de media-aandacht voor hun protest afneemt, maar dat is volgens haar niet terecht. 'De Gele Hesjes zijn echt niet dood. Ik heb connecties opgebouwd in Frankrijk en België. Ik ga zelf elke week demonstreren in allerlei plaatsen en landen en ken inmiddels heel veel mensen. Ik weet zeker dat er veel komen', aldus een strijdvaardige Maria Koelewijn.

Ook het huis van Koelewijn is een verlengstuk van haar strijd tegen onrecht en armoede. Maria: 'Ik heb hele speciale hesjes uit verschillende landen. Ik beschilder ze zelf ook en heb er ook één waar ik alle keren de datum opschrijf als ik bij een demonstratie ben geweest'.

De tekst gaat verder onder de video

'Knuffelhesje'

Koelewijn noemt zichzelf 'het knuffelhesje' en iedere bezoeker kan dan ook op een knuffel rekenen. Na de ontvangst op het station van Tiel zet de stoet zich in beweging door zowel een rijkere als een armere buurt van Tiel. De organisatie wil zo de kloof tussen arm en rijk laten zien.

De Tielse zegt het zelf niet slecht te hebben. Koelewijn: 'Maar ik kom op voor de minder bedeelden. Ik ben het niet eens met het hele systeem hier. De zorgkosten zijn te hoog, er is armoede. Ik wil dat iedereen, zeker kinderen, niet in armoede leven. de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Tiel Tiel Nieuws
Deel dit artikel: