Nieuws

Loslopende stier in Ede doodgeschoten: 'Verdoven lukte écht niet'

Foto ter illustratie.
De loslopende stier naast de N224 bij Ede is maandag doodgeschoten. Dat bevestigt de gemeente Ede. Het dier, genaamd Jesse, liep al langere tijd los rond en zorgde voor een onveilige situatie. © Peter van Geneijgen
EDE - De loslopende stier naast de N224 bij Ede is maandag doodgeschoten. Dat bevestigt de gemeente Ede. Het dier, genaamd Jesse, liep al langere tijd los rond en zorgde voor een onveilige situatie.
Het dier maakte deel uit van een kudde van tientallen koeien en stieren, die het terrein van Natuurmonumenten langs de weg op een natuurlijke wijze begrazen. Acties van de eigenaar, boa's en Natuurmonumenten om Jesse terug te lokken naar zijn omheinde graasgebied haalden niets uit. Zondagavond en maandag hadden diverse pogingen daartoe geen effect. 
Tegen het eind van de ochtend bleek dat de stier niet wilde terugkeren naar zijn leefgebied, maar zich telkens richting de provinciale weg begaf. Daarmee bleef het gevaar bestaan dat het dier opnieuw op de weg terecht zou komen, stelt de gemeente Ede.

Doodgeschoten

Om de verkeersveiligheid te waarborgen is, in overleg met de faunabeheerders, de beslissing genomen de stier dood te schieten. Dit is gedaan door een jager die deelneemt aan de valwildregeling. De valwildregeling is er voor de afhandeling van aangereden wild. Uitgebroken vee, zoals deze stier valt ook onder dezelfde ontheffing.
Bekijk de reportage (de tekst gaat verder onder de video):
Loslopende stier in Ede doodgeschoten
Een veearts van Burgers' Zoo die hielp bij de situatie, stelt dat het dier verdoofd kon worden als de reddingswerkers dertig tot veertig meter bij de stier in de buurt konden komen. 'Maar dat lukte écht niet', weet Willy van Ark, boswachter van Natuurmonumenten. 'Hij hield alles van een afstand in de gaten, hij was ontzettend schuw. Daardoor zat er steeds zo'n zestig meter tussen ons en het dier.'

Stressvolle situatie

Volgens eigenaar van de stier, Peter van Geneijgen was het beest zo bang, omdat hij weg was van de groep. 'Het was nog een jonge stier van 2,5 jaar oud die niet goed wist hoe hij zich alleen moest redden.'
Natuurmonumenten zegt dat de stier zelf ook leed onder de stressvolle situatie. 'Het is een gezamenlijke beslissing geweest tussen de boer, faunabeheer en de gemeente', laat Natuurmonumenten weten.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!